Coronavirus: Controversatul epidemiolog şef al Suediei îşi părăseşte postul pentru o misiune OMS

Coronavirus: Controversatul epidemiolog şef al Suediei îşi părăseşte postul pentru o misiune OMS

Epidemiologul şef al Suediei, imaginea controversatei strategii a acestei ţări scandinave în faţa COVID-19, îşi va părăsi postul pentru o misiune privind vaccinurile la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a anunţat miercuri autoritatea sanitară suedeză, potrivit AFP.

În vârstă de 65 de ani şi aproape de vârsta pensionării, Anders Tegnell, a fost numit "expert principal într-un nou grup care va coordona activitatea între Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii UNICEF şi Alianţa pentru vaccinuri Gavi", a precizat Autoritatea de sănătate publică într-un comunicat.

Misiunea constă, printre altele, în a pune vaccinurile împotriva COVID-19 la dispoziţia ţărilor care nu au reuşit să îşi achiziţioneze propriile vaccinuri.

Expertul a făcut să curgă multă cerneală de începutul pandemiei, când Suedia s-a distins de majoritatea ţărilor dezvoltate prin măsuri mai puţin stricte decât în alte părţi.

Chiar dacă ţara a menţinut o abordare mai flexibilă decât multe alte ţări europene pe tot parcursul pandemiei, ea a adoptat măsuri mai restrictive după un număr mare de decese în timpul primului val din primăvara anului 2020.

Deşi a negat întotdeauna că ar fi urmărit o strategie de "imunitate de turmă", epidemiologul a afirmat în mod regulat că o rată ridicată de contagiune în rândul populaţiei sănătoase evită vârfurile de contagiune.

Plecarea oficialului, în această funcţie din 2013, intră în vigoare începând de lunea viitoare, potrivit Autorităţii de sănătate publică.

"Lucrez cu vaccinuri de 30 de ani şi am fost întotdeauna pasionat de problemele internaţionale. Acum am şansa de a contribui la misiuni internaţionale", a declarat Tegnell, citat în comunicat.

Potrivit unui raport de investigaţie privind strategia sa heterodoxă publicat la sfârşitul lunii februarie, Suedia a avut dreptate să nu impună lockdown-ul în faţa COVID-19, dar ar fi trebuit să introducă măsuri mai devreme în timpul pandemiei.

Cu peste 17.000 de decese până în prezent într-o ţară cu 10,3 milioane de locuitori, bilanţul COVID-19 din Suedia rămâne net superior celui din ţările vecine, în special din Norvegia şi Finlanda, dar inferior altor ţări europene. AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...