Coronavirus: Ecuador prelungeşte stare excepţională până la 15 iunie; Columbia menţine izolarea la domiciliu până la 25 mai

Coronavirus: Ecuador prelungeşte stare excepţională până la 15 iunie; Columbia menţine izolarea la domiciliu până la 25 mai

Ecuadorul a prelungit până la 15 iunie starea excepţională, care permite impunerea de restricţii de deplasare, din cauza epidemiei de COVID-19, a anunţat marţi preşedintele Lenin Moreno, într-o ţară cu aproape 32.000 de cazuri confirmate şi 1.500 de decese, transmite AFP.

'Cu acordul Consiliului de securitate, prelungim cu 30 de zile starea excepţională începând din 16 mai', a transmis pe Twitter preşedintele Moreno.

Potrivit Constituţiei, în starea excepţională preşedintele poate suspenda libertatea de întrunire, cenzura mass-media, muta sediul guvernului, dispune colectarea anticipată a impozitelor şi mobiliza forţele armate şi de poliţie.

Micul stat Ecuador, cu 17,5 milioane de locuitori, este al treilea cel mai afectat din America Latină de pandemia de COVID-19, după Brazilia şi Mexic, ţări mult mai mari şi mai populate.

Starea excepţională a fost decretată la 16 martie, când au fost impuse restricţii de deplasare, inclusiv interdicţia timp de 15 ore pe zi, telemunca obligatorie, închiderea şcolilor.

Începând din această săptămână au fost luate totuşi câteva măsuri de relaxare pentru pregătirea unei reluări treptate a activităţilor economice.

Epidemia a afectat mai ales provincia de coastă Guayas şi capitala acesteia, Guayaquil, unde s-au semnalat peste 60% din cazuri, provocând intrarea în colaps a serviciilor sanitare şi funerare.

Şi vecinul nordic al Ecuadorului, Columbia, a anunţat marţi prelungirea, cu unele măsuri de relaxare, până la 25 mai a măsurilor de izolare impuse populaţiei în urmă cu şase săptămâni.

'Între 11 şi 25 mai, vom prelungi izolarea preventivă obligatorie, dar recuperând spaţiul pentru viaţa productivă', a declarat preşedintele Ivan Duque, de la palatul prezidenţial din Bogota.

Duque a salutat faptul că epidemia este ţinută sub control şi a dat asigurări că '90% dintre unităţile de terapie intensivă sunt disponibile'. Columbia, ţară cu 48 milioane de locuitori, a raportat până acum circa 8.600 de cazuri de infectare şi 386 de decese începând din 6 martie.

Construcţiile şi industriile manufacturiere au fost deja autorizate să-şi reia activitatea, cu condiţia introducerii unor protocoale de bio-securitate.

Copiii între 6 şi 17 ani vor putea ieşi din casă de trei ori pe săptămână, timp de o jumătate de oră, dar persoanele de peste 70 de ani vor rămâne izolate până la 31 mai.

Aflată în stare de urgenţă de la 18 martie, Columbia a închis frontierele şi a suspendat până la sfârşitul lui mai zborurile de pasageri, şcolile, evenimentele publice, funcţionarea magazinelor neesenţiale.

Purtarea măştii este obligatorie în transportul în comun, taxiuri, supermagazine şi bănci. Unele oraşe, precum capitala Bogota, au instituit limitări de deplasare pentru locuitori în funcţie de sex, bărbaţii având voie să iasă din case în zilele impare, iar femeile, în cele impare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro