Coronavirus: Elveţia aprobă utilizarea vaccinului Johnson &Johnson la cei de peste 18 ani

Coronavirus: Elveţia aprobă utilizarea vaccinului Johnson &Johnson la cei de peste 18 ani

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Elveţia, Swissmedic, a anunţat luni că autorizează pe teritoriul său utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson la cei cu vârsta peste 18 ani, fiind al treilea vaccin american ce primeşte undă verde, după Pfizer şi Moderna, relatează EFE.

Potrivit Swissmedic, acest vaccin prezintă avantajul (faţă de celelalte două care se utilizează în ţară) că se administrează într-o singură doză, deşi eficacitatea sa în studiile preliminare a fost mai redusă, de 67 %.

Janssen, filiala lui Johnson & Johnson care a dezvoltat vaccinul, solicitase autorizaţia utilizării sale în Elveţia încă din 7 decembrie 2020, înainte chiar de finalizarea celei de-a treia şi ultime faze a testelor clinice.

Acest vaccin, bazat pe un adenovirus propriu gripei comune, dar capabil să dezvolte un răspuns imunitar împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, s-a dovedit eficient şi împotriva noilor variante ce provoacă COVID-19, detectate în ultimele luni în Brazilia sau în Africa de Sud.

Swissmedic a precizat că au fost raportate efecte secundare la cei cărora le-a fost administrat vaccinul, precum stare de oboseală, greaţă sau durere în zona injecţiei care nu durează însă mai multe de două zile.

Elveţia, care a înregistrat 580.000 de cazuri de COVID-19 şi peste 9.400 de decese provocate de această boală, a administrat aproximativ 1,1 milioane de doze de vaccin împotriva noului coronavirus, iar 5% din populaţie (circa 400.000 de persoane) a primit şi a doua doză de vaccin. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

2 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

3 Militarii ucraineni au distrus o stație radar de război electronic, care poate fi inclusă în categoria „arme valoroase ale armatei ruse”

4 Ce urmează după referendumuri: Novorusia, proiectul care ar deveni realitate?

5 Explozii puternice în jurul gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică / Operatorul anunţă că acestea au suferit avarii „fără precedent”