Coronavirus: Germania alocă 2,5 miliarde de euro pentru redeschiderea sectorului cultural

Coronavirus: Germania alocă 2,5 miliarde de euro pentru redeschiderea sectorului cultural

Sectorul cultural din Germania va beneficia de o finanţare publică de 2,5 miliarde de euro, ce are misiunea de "a încuraja" reluarea spectacolelor şi a altor evenimente după o pauză de mai multe luni cauzată de pandemia de coronavirus, a anunţat miercuri Guvernul de la Berlin, citat de AFP.

Acest fond finanţat în întregime de statul federal german va fi utilizat pentru "a-i încuraja" pe organizatorii de spectacole, pentru ca "teatrele, interpretările, concertele, lecturile şi proiecţiile cinematografice" să poată să fie reluate "în curând", a declarat ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz.

"Revitalizarea vieţii culturale merită aceleaşi eforturi ca acelea care au fost făcute pentru alte industrii", a subliniat ministrul Culturii din Germania, Monika Grutters.

Programul prevede o finanţare de 1,9 miliarde de euro cu titlu de "ajutor economic pentru evenimente de dimensiune redusă", din cauza numărului limitat de participanţi impus în timpul pandemiei de COVID-19.

Ajutoarele financiare vor putea fi vărsate începând din iulie pentru spectacole care primesc până la 500 de persoane şi din august pentru cele care primesc până la 2.000 de persoane, dar vor fi suprimate în decembrie, a detaliat Monika Grutters.

Câteva evenimente culturale au fost deja reluate în Germania, însă numai în exterior, aşa cum este cazul proiecţiilor de filme. Nicio dată nu a fost încă fixată pentru redeschiderea sălilor de teatru, de concerte şi a cinematografelor.

Banii de la stat vor compensa pierderile suferite de organizatori prin prisma faptului că nu toate locurile din săli vor putea fi ocupate, pentru a respecta astfel regulile antiepidemice referitoare la capacitatea de primire a spaţiilor cultural-artistice.

Restul sumei anunţate, 600 de milioane de dolari, va fi utilizată ca primă de asigurare în cazul anulării unor evenimente majore cu peste 2.000 de spectatori, pentru a acoperi astfel riscul financiar cauzat de anularea sau amânarea unui eveniment. Această asigurare va putea fi utilizată în 2021 şi 2022. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Piggy își bate la propriu joc de voi gâștele” / Oana Zăvoranu șterge pe jos cu Oana Roman

2 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc

3 Fotografia asta a strâns 2,3 milioane de aprecieri în doar 15 ore

4 JO 2020, canotaj / Fetele de aur ale României, o nouă cursă entuziasmantă!

5 Amănunte picante despre firma pe care Clotilde Armand a adus-o în locul Romprest