Coronavirus: Norvegia 'împrumută' 216.000 de doze de vaccin AstraZeneca Suediei şi Islandei

Coronavirus: Norvegia 'împrumută' 216.000 de doze de vaccin AstraZeneca Suediei şi Islandei

Norvegia, care a suspendat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, va "împrumuta" Suediei şi Islandei, la cererea lor, cele 216.000 de doze cu acest ser aflate în prezent în posesia sa, a anunţat joi ministrul norvegian al Sănătăţii, citat de AFP.

"Sunt încrezător că vaccinurile pe care le avem în stoc vor putea fi utile, chiar dacă vaccinul AstraZeneca a fost suspendat în Norvegia", a declarat ministrul Sănătăţii din Norvegia, Bent Hoie, într-un comunicat.

Cele 216.000 de doze cu vaccinul produs de compania anglo-suedeză, depozitate în prezent în lăzi frigorifice norvegiene, pot fi utilizate până în iunie, pentru unele dintre ele, şi până în iulie, pentru altele. Din totalul anunţat, 200.000 de doze vor ajunge în Suedia, iar 16.000 în Islanda.

"Dacă va trebui să reluăm utilizarea vaccinului AstraZeneca, vom recupera aceste doze pe care le împrumutăm, imediat ce vom cere acest lucru", a adăugat ministrul Bent Hoie.

La fel ca vecina sa Danemarca, Norvegia a suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca pe 11 martie, pentru a avea timp să studieze cu o mai mare precizie efectele sale secundare, care, deşi sunt rare, pot fi grave.

În urma celor 134.000 de doze administrate până la această dată în Norvegia, cinci cazuri grave de tromboze - din care trei mortale - au fost raportate la persoane relativ tinere şi care aveau până atunci o stare bună de sănătate. O altă persoană vaccinată cu prima doză a acestui ser a decedat în urma unei hemoragii cerebrale.

Pe 15 aprilie, Guvernul norvegian a ignorat o recomandare a autorităţilor sanitare naţionale, care solicitau renunţarea definitivă la acest ser, şi a decis să îşi acorde mai mult timp înainte de a se pronunţa definitiv în privinţa acestui vaccin.

Autorităţile de la Oslo au creat un comitet de experţi care trebuie să publice până pe 10 mai un raport despre riscurile asociate vaccinului produs de AstraZeneca şi serului dezvoltat de compania americană Johnson & Johnson, care foloseşte aceeaşi tehnologie bazată pe un adenovirus şi este suspectat la rândul lui că ar putea să provoace evenimente tromboembolice.

Până în acest moment, singura ţară din Europa care a renunţat definitiv la vaccinul AstraZeneca, Danemarca, a anunţat marţi că va "împrumuta" cele 55.000 de doze ale sale landului german cu care se învecinează, Schleswig-Holstein. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…