Coronavirus: Norvegia 'împrumută' 216.000 de doze de vaccin AstraZeneca Suediei şi Islandei

Coronavirus: Norvegia 'împrumută' 216.000 de doze de vaccin AstraZeneca Suediei şi Islandei

Norvegia, care a suspendat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, va "împrumuta" Suediei şi Islandei, la cererea lor, cele 216.000 de doze cu acest ser aflate în prezent în posesia sa, a anunţat joi ministrul norvegian al Sănătăţii, citat de AFP.

"Sunt încrezător că vaccinurile pe care le avem în stoc vor putea fi utile, chiar dacă vaccinul AstraZeneca a fost suspendat în Norvegia", a declarat ministrul Sănătăţii din Norvegia, Bent Hoie, într-un comunicat.

Cele 216.000 de doze cu vaccinul produs de compania anglo-suedeză, depozitate în prezent în lăzi frigorifice norvegiene, pot fi utilizate până în iunie, pentru unele dintre ele, şi până în iulie, pentru altele. Din totalul anunţat, 200.000 de doze vor ajunge în Suedia, iar 16.000 în Islanda.

"Dacă va trebui să reluăm utilizarea vaccinului AstraZeneca, vom recupera aceste doze pe care le împrumutăm, imediat ce vom cere acest lucru", a adăugat ministrul Bent Hoie.

La fel ca vecina sa Danemarca, Norvegia a suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca pe 11 martie, pentru a avea timp să studieze cu o mai mare precizie efectele sale secundare, care, deşi sunt rare, pot fi grave.

În urma celor 134.000 de doze administrate până la această dată în Norvegia, cinci cazuri grave de tromboze - din care trei mortale - au fost raportate la persoane relativ tinere şi care aveau până atunci o stare bună de sănătate. O altă persoană vaccinată cu prima doză a acestui ser a decedat în urma unei hemoragii cerebrale.

Pe 15 aprilie, Guvernul norvegian a ignorat o recomandare a autorităţilor sanitare naţionale, care solicitau renunţarea definitivă la acest ser, şi a decis să îşi acorde mai mult timp înainte de a se pronunţa definitiv în privinţa acestui vaccin.

Autorităţile de la Oslo au creat un comitet de experţi care trebuie să publice până pe 10 mai un raport despre riscurile asociate vaccinului produs de AstraZeneca şi serului dezvoltat de compania americană Johnson & Johnson, care foloseşte aceeaşi tehnologie bazată pe un adenovirus şi este suspectat la rândul lui că ar putea să provoace evenimente tromboembolice.

Până în acest moment, singura ţară din Europa care a renunţat definitiv la vaccinul AstraZeneca, Danemarca, a anunţat marţi că va "împrumuta" cele 55.000 de doze ale sale landului german cu care se învecinează, Schleswig-Holstein. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Fotografii cu Prodanca goală și cu mâna la „fofo” scăpate pe internet

3 „Am decis să încercăm din nou”

4 VIDEO Priviți ce palat și-a cumpărat fugarul Rizea la Chișinău!

5 „Dacă erai fata mea îți spuneam să îți mai pui o bluză pe tine”