Coronavirus: Optimism moderat în Germania, deşi numărul pacienţilor internaţi la ATI este în creştere

Coronavirus: Optimism moderat în Germania, deşi numărul pacienţilor internaţi la ATI este în creştere

Preşedintele Institutului Robert Koch (RKI) de virusologie, Lothar Wieler, a dat dovadă joi de un optimism moderat faţă de evoluţia pandemiei de coronavirus în Germania, dar a avertizat asupra capacităţii tot mai limitate a spitalelor germane de a face faţă numărului în creştere al pacienţilor cu COVID-19 internaţi în secţiile de terapie intensivă (ATI), relatează EFE.

"Ceea ce mă face să mă simt optimist, dar totodată precaut este faptul că noile contagieri din ultimele zile au crescut mai puţin vertiginos, astfel încât curba este mai puţin ascuţită", a declarat joi Lothar Wieler într-o conferinţă de presă, subliniind totuşi că încă nu se ştie dacă este vorba despre "o evoluţie stabilă".

El a precizat că "situaţia continuă să fie serioasă" şi a reamintit că doar după mai multe săptămâni de la intrarea în vigoare la 2 noiembrie a unui nou lockdown în Germania - mai blând decât cel decretat în primăvară - eficienţa acestuia va putea fi evaluată în mod real.

Potrivit lui Ute Rexroth, directoarea departamentului de control epidemiologic al RKI, noile contagieri care nu mai cresc atât de vertiginos s-ar putea datora faptului că restricţiile introduse la începutul lui noiembrie încep să aibă efect, dar şi laboratoarelor, care încep "lent" să atingă capacitatea lor maximală de realizare a testelor.

Lothar Wieler s-a referit astfel la situaţia limită a laboratoarelor şi la necesitatea unei schimbări a strategiei în realizarea testelor, rezervate grupurilor de risc şi simptomatologiilor grave, astfel încât un mare număr de cazuri de contagiere - uşoare sau asimptomatice - nu sunt depistate.

Experta germană a precizat că numărul pacienţilor de la ATI s-a dublat în ultimele două săptămâni, ajungând la 3.127 - dintre care 1.787 conectaţi la ventilatoare -, depăşind astfel recordul din aprilie. Potrivit ei, jumătate dintre spitalele germane au "o disponibilitate limitată sau lipsă de disponibilitate" pentru îngrijirea pacienţilor în stare gravă.

Potrivit datelor ATI, 21.787 de paturi sunt în prezent ocupate în Germania, iar 6.715 sunt libere.

Germania a înregistrat 21.866 noi contagieri în ultimele 24 de ore, cu 1.900 mai multe decât săptămâna trecută, dar sub recordul de 23.399 de cazuri raportate sâmbăta trecută. Numărul total al contagierilor a ajuns la 727.553, iar cel al deceselor la 11.982, dintre care 215 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

2 Sebastian Lăzăroiu îl face muci pe Cîțu

3 Ce diferențe genetice sunt între transilvăneni, valahi, moldoveni și dobrogeni

4 Se înmulțesc fulgerele / Ramona Ursu: Incredibil acest Florin Cîțu. Mincinos, lipsit de scrupule, iresponsabil, …

5 Așa o fi?