Coronavirus: Paşaportul sanitar, obligatoriu în Luxemburg pentru a putea accede la locul de muncă

Coronavirus: Paşaportul sanitar, obligatoriu în Luxemburg pentru a putea accede la locul de muncă

Paşaportul sanitar devine obligatoriu începând de sâmbătă în Luxemburg pentru a putea accede la locul de muncă, în conformitate cu o lege votată în decembrie după apariţia variantei Omicron, informează vineri AFP.

Această măsură, menită să accelereze vaccinarea anti-COVID-19, a fost anunţată de premierul Xavier Bettel încă pe 29 noiembrie. Liderul liberal a invocat atunci o rată de vaccinare "prea scăzută pentru a putea evita supraaglomerarea spitalelor", într-un moment în care informaţiile privind contagiozitatea puternică a Omicron generau din nou temeri cu privire la presiunea asupra sistemului sanitar.

În Luxemburg, 65% din populaţie este vaccinată cu schemă completă - o cifră mai mică decât în Franţa sau Belgia - şi 42% au primit doza booster sau doza de rapel, potrivit cifrelor oficiale.

Începând de sâmbătă, angajaţii care nu vor lucra de la distanţă vor trebui să prezinte la locul de muncă o dovadă că au fost vaccinaţi cu schemă completă, că au trecut prin COVID-19 sau un test antigen de cel mult 24 de ore (de 48 de ore pentru testele PCR).

Obligaţia vizează atât sectorul public, cât şi întreprinderile private.

Salariatul care nu va prezenta un paşaport sanitar nu va putea fi, însă, disponibilizat, o garanţie obţinută printr-un acord între partenerii sociali şi executiv, validată printr-un vot în Parlament pe 16 decembrie.

Salariatul refractar sau care nu va putea prezenta un paşaport sanitar va trebui să-şi ia concediu sau să renunţe la salariul său după epuizarea zilelor de concediu, precizează autorităţile luxemburgheze.

Confederaţia sindicală OGBL a criticat "injustiţia socială" reprezentată de costul testelor, care s-ar putea ridica până la 600-700 de euro pe lună. "Pentru salariaţii cu venituri mici şi chiar medii, COVID-Check creează de facto obligativitatea vaccinării", denunţă organizaţia.

Luxemburg, un mic stat cu circa 630.000 de locuitori situat între Germania, Belgia şi Franţa, bate în mod regulat recorduri de contaminare în ultimele săptămâni, cu circa 30% de teste pozitive în ultimele zile.

Cu 20 de persoane la terapie intensivă dintr-un total de 69 de pacienţi internaţi cu COVID-19, sistemul sanitar nu este deocamdată sub presiune. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...