Coronavirus: Polonia lucrează la o aplicaţie de smartphone care să o ajute în oprirea pandemiei

Coronavirus: Polonia lucrează la o aplicaţie de smartphone care să o ajute în oprirea pandemiei

Polonia lucrează la o aplicaţie de smartphone care să ajute la urmărirea persoanelor ce au intrat în contact cu cei infectaţi cu noul coronavirus, pentru a le atenţiona în legătură cu posibilul risc, a anunţat vineri Ministerul pentru Tehnologii Digitale, potrivit Reuters.

Iniţiativa, care ar putea ajuta guvernul să oprească sau să încetinească pandemia, vine după ce un grup de experţi europeni a anunţat miercuri că va lansa o tehnologie similară în curând, iar Germania şi-a exprimat speranţa că va avea propria aplicaţie în câteva săptămâni.

Unele ţări asiatice au folosit deja cu succes smartphone-urile pentru a urmări răspândirea virusului şi pentru a impune ordinele de carantină, deşi metodele lor ar încălca regulile europene stricte privind protecţia datelor.

Versiunea poloneză a aplicaţiei ar folosi tehnologia Bluetooth pentru a stabili conexiuni între smartphone-uri pe un dispozitiv, unde date criptate ar fi stocate timp de două săptămâni.

Tehnologia nu ar fi folosită pentru colectarea de date ale utilizatorilor sau pentru a urmări localizarea lor, a precizat ministerul într-un comunicat.

Un utilizator care s-ar îmbolnăvi şi-ar schimba anonim statusul din aplicaţie şi i-ar informa pe utilizatorii tuturor dispozitivelor care au avut contact cu el în precedentele două săptămâni în legătură cu un posibil risc şi cu nevoia de carantină.

"Cu cât o folosesc mai multe persoane, cu atât vom avea mai multe informaţii despre ameninţare şi vom lua măsurile corespunzătoare, spre exemplu intrând în carantină", a spus ministrul pentru tehnologii digitale, Marek Zagorski, citat în comunicat.

Ministerul a distribuit vineri codul sursă al aplicaţiei şi a spus că aşteaptă comentariile dezvoltatorilor şi ale celor care o testează. Nu este clar când aplicaţia, numită ProteGO, va fi pusă la dispoziţia utilizatorilor.

"ProteGO este o aplicaţie menită a fi folosită atunci când majoritatea restricţiilor severe implementate pentru a combate pandemia de coronavirus vor fi ridicate. Scopul este de a controla răspândirea bolii", a precizat ministerul.

Polonia a lansat o aplicaţie de smartphone, numită 'Home Quarantine' ('Carantină acasă'), în martie pentru cetăţenii care se întorc din străinătate, cărora li s-a cerut, de la 15 martie, să intre în autoizolare pentru două săptămâni.

Polonia a confirmat până acum 3.149 de cazuri de infecţii cu noul coronavirus, iar 59 de persoane au murit.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina