Coronavirus: Reuniunea de urgenţă a celor 27 pentru ''a coordona mai bine'' răspunsul UE

Coronavirus: Reuniunea de urgenţă a celor 27 pentru ''a coordona mai bine'' răspunsul UE

Un summit de urgenţă al UE, prin videoconferinţă, a început marţi pentru a încerca "să coordoneze mai bine" răspunsul Uniunii la epidemia cu noul coronavirus, care acum este prezent în toate cele 27 de ţări, relatează AFP.

În lipsă de timp pentru a organiza întâlnirea, reuniunea se face la distanţă între lideri, sub egida preşedintelui Consiliului European, Charles Michel. Aceasta a început la puţin timp după ora locală 17.00 (18.00 ora României).

Charles Michel le-a transmis o notă în patru puncte delegaţiilor, potrivit unei surse europene.

În primul rând este vorba de a se pune de acord "pentru a se informa mai bine şi a-şi coordona" lupta împotriva diseminării maladiei, precum şi furnizarea de echipamente medicale.

"Pentru a răspunde provocării Covid-19, avem nevoie de mai multă Europă, mobilizată alături de statele membre pentru a limita contagiunea cu virusul, garantarea echipamentelor medicale şi a ne pune de acord asupra măsurilor pentru a reduce impactul economic şi social negativ pentru cetăţenii noştri", a postat pe Twitter cu câteva ore înainte de reuniune.

Pentru a contribui la discuţia privind consecinţele economice, preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a fost invitată să participe.

Şefa executivului european, Ursula von der Leyen, care participă la reuniunea extraordinară, a cerut marţi echipelor sale "să examineze alte instrumente pe care Comisia le poate mobiliza pentru a face faţă impactului global al epidemiei de coronavirus asupra economiei, în întreaga Europă".

"Numeroase sectoare suferă deja. Şi trebuie să căutăm mijloace de a le susţine", a afirmat ea într-o declaraţie de presă de marţi după-amiază.

Ea a anunţat deja un ajutor pentru sectorul aerian, care suferă în primul rând din cauza consecinţelor epidemiei, relaxând temporar regulile privind sloturile aeroportuare pentru a împiedica zborurile în gol.

"Putem rezista şocului, fundamentele noastre economice sunt solide, economiile noastre îşi vor putea reveni odată ce şocul va fi absorbit", a dat asigurări vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

În cadrul unei dezbateri din Parlamentul European de marţi dimineaţă, colegul său însărcinat cu gestionarea crizelor Janez Lenarcic a insistat asupra "solidarităţii" necesare între statele membre.

"Fără solidaritate, nu vom ajunge departe. De ce? Pur şi simplu pentru că Comisia nu-şi gestionează propriile sale stocuri de echipamente de protecţie, măşti... Dacă ar face-o, Italia ar fi prima care ar obţine aşa ceva de la noi. Dar nu o facem. Contăm pe statele membre şi pe solidaritatea lor", a spus el.

Franţa aşteaptă de la această reuniune "un semnal la cel mai înalt nivel al coordonării".

Dincolo de măsurile pe termen scurt, în principal susţinerea firmelor, "trebuie pregătit un răspuns economic profund care nu va fi doar monetar" ci şi "bugetar", a precizat preşedinţia franceză cu puţin timp înainte de reuniune. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro