Coronavirus: Serbia a primit primele 5.000 de doze din vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19

Coronavirus: Serbia a primit primele 5.000 de doze din vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19

Un prim lot de aproape 5.000 de doze din vaccinul americano-german Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 a fost livrat marţi Serbiei, unde vaccinarea ar urma să înceapă săptămâna viitoare, a anunţat un responsabil al Ministerului Sănătăţii, relatează AFP.

Încărcătura de 4.875 de doze a ajuns în cursul dimineţii pe aeroportul din Belgrad şi alte circa 21.000 de doze ar urma să fie livrate Serbiei în ianuarie, a declarat presei un responsabil din cadrul Ministerului Sănătăţii, Mirsad Djerlek.

Serbia, a cărei autoritate de avizare a medicamentelor a autorizat vineri importul vaccinului Pfizer-BioNTech, este prima ţară din Balcanii de Vest care a cumpărat un vaccin anti-COVID.

"Imunizarea va începe probabil săptămâna viitoare", a declarat Djerlek.

Guvernul acestei ţări de 7 milioane de locuitori nu şi-a anunţat încă planul de imunizare, dar a lăsat să se înţeleagă că rezidenţii din azilurile de bătrâni vor fi vaccinaţi cu prioritate.

Ţară candidată la aderarea la UE, dar care îşi întreţine cu grijă relaţiile cu Moscova şi Beijingul, Serbia contează şi pe vaccinul rus Sputnik V şi pe cel al gigantului chinez al medicamentului Sinopharm.

"Aşteptăm anumite cantităţi din aceste trei vaccinuri spre sfârşitul anului", a declarat recent premierul sârb Ana Brnabic.

Circa 20 de doze de vaccin Sputnik V au fost livrate Serbiei la începutul lui decembrie pentru teste de laborator, dar acesta nu a obţinut încă undă verde din partea agenţiei de medicamente.

Autorităţile sârbe au anunţat că ţara va achiziţiona progresiv în 2021 1,8 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Până în prezent, peste 300.000 de persoane au fost contaminate cu COVID-19 în Serbia şi aproape 2.800 dintre acestea au murit.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...