Coronavirus: SUA dezmint că ar fi deturnat măşti destinate Germaniei

Coronavirus: SUA dezmint că ar fi deturnat măşti destinate Germaniei

SUA au respins luni acuzaţiile Berlinului potrivit căruia au deturnat circa 200.000 de măşti de protecţie împotriva noului coronavirus destinate poliţiei, denunţând "campanii de dezinformare" pentru a provoca divizare, relatează AFP.

"Guvernul SUA nu a luat nicio măsură pentru a deturna furnizarea de măşti 3M destinate Germaniei şi nu avem cunoştinţă de o astfel de încărcătură", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al amabasadei americane în Germania.

Vineri, autorităţile de la Berlin au afirmat că o comandă de 200.000 de măşti de protecţie împotriva COVID-19 destinate poliţiei din Berlin a fost "confiscată" pe aeroportul din Bangkok din Thailanda, suspectând o intervenţie americană.

Responsabilul cu afacerile interne din oraşul-stat Berlin Andreas Geisel a folosit chiar termenul de "piraterie modernă", afirmând că "nu poţi să te porţi aşa cu parteneri transatlantici".

Primarul din Berlin, Michael Meller, a criticat şi el SUA: "Acţiunile preşedintelui american sunt oricum mai puţin solidare şi responsabile. Este inuman şi inacceptabil", a postat el luni pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei americane s-a declarat "preocupat de tentative omniprezente de a diviza eforturile internaţionale prin campanii de dezinformare fără nicio sursă identificată".

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Berlin a declarat luni agenţiei DPA că discuţii privind înlocuirea acestor măşti şi plasarea de noi comenzi sunt în continuare în curs cu concesionarii însărcinaţi iniţial cu furnizarea lor.

SUA au fost deja acuzate de mai mulţi şefi administrativi ai unor regiuni franceze că au "supralicitat" şi i-au privat de măştile pe care China s-a angajat să li le vândă, ceea ce Washingtonul a dezminţit.

Cererea foarte mare de aceste echipamente a dus la o competiţie fără milă între ţări. Acroşaje au loc uneori chiar în interiorul Uniunii Europene, unde mai multe state membre au interzis exportul de material medical sau au decis rechiziţionări, cum este cazul Franţei.

Potrivit unei informaţii difuzate de săptămânalul L'Express, Franţa a confiscat pe 5 martie pe teritoriul său măşti aparţinând societăţii suedeze Molnlycke care erau destinate Spaniei şi Italiei.

Republica Cehă a confiscat şi ea măşti, dintre care o parte ar fi trebuit livrate Italiei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /