Coronavirus: Unitate în Congres pentru a respinge oferta lui Trump de testare a parlamentarilor

Coronavirus: Unitate în Congres pentru a respinge oferta lui Trump de testare a parlamentarilor

Într-un mesaj comun extrem de rar, liderii democrat şi republican ai Congresului Statelor Unite au respins sâmbătă "respectuos" oferta administraţiei Trump de a-i testa rapid pe senatorii care vor reveni la Washington săptămâna viitoare în pofida pandemiei de COVId-19 şi a măsurilor de izolare, notează AFP.

Mari adversari politici, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, au afirmat într-un comunicat comun că "Congresul doreşte să trimită în continuare resurse instituţiilor aflate în prima linie", cum sunt spitalele.

Cei o sută de senatori americani, a căror medie de vârstă este ridicată, se vor întoarce luni la Washington pentru o şedinţă în plen după vacanţa parlamentară începută la sfârşitul lui martie şi prelungită din cauza pandemiei.

Mai mulţi parlamentari au revenit punctual în această perioadă pentru a aproba planurile de relansare a economiei americane, grav lovită de criza coronavirusului.

Capitala federală americană se află sub ordin de izolare până la 15 mai.

Nancy Pelosi a făcut cunoscut că cei aproape 435 de membri ai Camerei nu se vor întoarce, cel puţin săptămâna viitoare, urmând recomandările medicului Congresului.

Administraţia Trump a anunţat vineri că trimite în Senat dispozitive portabile care permit diagnosticarea rapidă a cazurilor de COVID-19.

Sâmbătă dimineaţă, Donald Trump a scris pe Twitter că "există o capacitate extraordinară de testare pentru senatori la Washington". "De asemenea pentru Cameră, care urma să revină dar nu face asta din cauza lui Nancy P. nebuna", a adăugat preşedintele american, afirmând că vor fi instalate dispozitive de testare portabile produse de compania Abbot Laboratories.

"Congresul este recunoscător pentru oferta generoasă a administraţiei de a amplasa rapid capacităţi de testare la Capitoliu", sediul Congresului, "dar declinăm respectuos această ofertă deocamdată", au răspuns cei doi lideri ai Congresului, Nancy Pelosi şi Mitch McConnell.

Parlamentarii vor urma recomandările autorităţilor sanitare şi ale medicului Congresului "până când aceste tehnologii mai rapide vor deveni accesibile pe scară largă" americanilor, au adăugat ei.

Cea mai grav afectată ţară de pe glob cu circa 66.000 de morţi, SUA au înregistrat peste 1,12 milioane de cazuri, la o populaţie de aproape 330 de milioane de locuitori, potrivit datelor prezentate de Universitatea Johns Hopkins.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”