Coronavirus/ Vlad Voiculescu: Măsurile pe care autorităţile le-au luat au venit târziu şi probabil nu sunt suficiente

Coronavirus/ Vlad Voiculescu: Măsurile pe care autorităţile le-au luat au venit târziu şi probabil nu sunt suficiente

Consilierul municipal Vlad Voiculescu a afirmat, marţi, că măsurile pe care autorităţile le-au luat pentru a preveni răspândirea COVID-19 au venit "târziu" şi, probabil, nu sunt suficiente, adăugând că spitalele sunt "nepregătite" pentru gestionarea unui număr mare de pacienţi.

"Măsurile pe care autorităţile le-au luat - începând cu ziua de ieri - au venit târziu şi probabil nu sunt suficiente. Dacă sunt suficiente, vom vedea abia în 2-3 săptămâni. (...) Suntem pe o sanie, iar cei care conduc sania sunt mai preocupaţi să treacă printr-o poartă, pentru că la acea poartă se face poza, poza de pe 6 decembrie. În felul acesta văd eu acţiunile Guvernului din ultimele şase luni. (...) Nu va lua nimeni alte măsuri cu o săptămână înaintea alegerilor şi apoi va mai dura, după alegeri, câteva săptămâni, până vom avea un nou Guvern. Dacă vom ajunge la peste 10.000 de cazuri pe zi, acest nivel este nesustenabil pentru sistemul de sănătate din România", a declarat fostul ministru al Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.

El a mai susţinut că "nu au fundamentare ştiinţifică" unele dintre măsurile implementate, precum închiderea pieţelor şi închiderea integrală a şcolilor.

"Există mai multe studii care ne arată că nivelul de transmitere în şcoli, cel puţin, şi mai ales la copiii de vârstă fragedă, până la 12 - 14 ani, este mult redus. Da, în acest moment, sistemul sanitar este la limită şi putem vorbi, într-adevăr, şi de măsuri drastice, precum închiderea şcolilor. Pe de altă, nu trebuia să ajungem aici. Trebuiau luate măsuri treptat, trebuiau pregătite şcolile. Şi dacă peste tot în Europa s-a considerat că e importantă păstrarea şcolilor deschise, nu văd de ce la noi măsura nici măcar nu a fost dezbătută în spaţiul public", a afirmat copreşedintele USR PLUS Bucureşti.

Potrivit lui Voiculescu, spitalele nu au avut o problemă de finanţare, primind aceleaşi fonduri ca anul trecut, chiar dacă nivelul de servicii prestate a fost "semnificativ mai mic", şi ar fi trebuit să se pregătească.

"Din informaţiile pe care le am de la Bucureşti, spitalele nu s-au pregătit. Spitalele nu au tot ce le trebuie în momentul acesta, pentru a face faţă crizei. Da, se fac eforturi, şi noua administraţie depune toate eforturile pentru a prinde din urmă lucrurile. Dar, în momentul acesta, senzaţia mea este că în domeniul sanitar sunt posibile mai degrabă cârpeli", a spus el.

Voiculescu a subliniat că întregul personal medical ar trebui să poată fi testat şi, de asemenea, pacienţii care au nevoie de internare. "În acest moment este un talmeş-balmeş", a completat liderul USR PLUS.

El a mai criticat faptul că nu a fost pregătit personalul medical din spitalele care urmează să preia pacienţi cu COVID-19.

În opinia sa, atunci când va exista un vaccin, imunizarea populaţiei ar putea reprezenta "o provocare majoră" pentru autorităţile române.

Vlad Voiculescu a subliniat importanţa responsabilităţii fiecăruia, arătând că, deşi există multe persoane care sunt tentate să se gândească doar la cercul apropiat de cunoscuţi, un bolnav de COVID-19 care nu se protejează poate deveni responsabil de transmiterea succesivă a bolii către 14.000 de indivizi.

"Dacă pentru gripă, (...) fiecare persoană este predispusă să transmisă virusul către alte 1,3 persoane, (...) această cifră în cazul COVID-19 este un pic mai mare. Estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iniţial, erau de la 1,4 până la 2,5. Estimările actuale sunt între 3,6 - 4. Cu cât mergem mai spre est, cu cât distanţarea socială este mai mică în unele societăţi, cu atât acest număr este mai mare. În Turcia a ajuns chiar la 7", a explicat Voiculescu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...