Costul ascuns al cărnii ieftine din Germania

Costul ascuns al cărnii ieftine din Germania

În Germania, numărul vegetarienilor este în creștere. Tot mai puțini oameni mănâncă regulat cârnați, frigărui & co. Cu toate acestea, o cantitate mare de carne continuă să fie produsă și vândută foarte ieftin. Cum așa?

 Este vară și în Germania se încing grătarele. Cunoscând prea bine acest lucru, magazinele alimentare oferă clienților o largă varietate de specialități din carne. Feliate și atent porționate, carne marinată, frigărui, cârnați. Munți de carne se îngrămădesc în combinele frigorifice.

Prețurile sunt uimitor de mici. Săptămâna aceasta, în oferta unuia dintre marii discounteri de pe piața alimentară germană descoperim o bucată de 500 de grame de antricot la prețul de numai 7 euro. „Pentru cunoscători – cea mai bună friptură”, explică, în broșura publicitară, departamentul de marketing al magazinului.

Și mai puțin costă cârnații din carne de porc. Prețul la raftul discounterului este de numai 3,73 euro pe kilogram. Carnea tocată, amestec de carne de porc și vită este de asemenea disponibilă pentru mai puțin de patru euro pe kilogram. Iar la carnea de pui, în supermarketuri se plătesc circa 2,30 euro pe kilogram. O excepție? O ofertă specială?

Nu. În Germania, carnea este unul dintre alimentele care se vând ieftin în toate supermarketurile. Acest lucru nu se datorează faptului că, asemenea pâinii, fructelor sau legumelor, carnea este considerată aliment de bază și, prin urmare, beneficiază de o cotă TVA redusă, de 7% în loc de 19%.

Afacere de miliarde

Motivul principal este că se produce ieftin și în cantități foarte mari. Industria cărnii are mare greutate în Germania. În 2018, cele mai mari 25 de companii din carne din Republica Federală au realizat un profit de aproape 27 de miliarde de euro.

Chiar dacă din ce în ce mai multă carne este vândută peste hotare, oferta pe piața germană rămâne excesivă. Însă afacerea este una de succes. Muncitorii din abatoare și crescătorii sunt slab plătiți. Animalele sunt ținute în grajduri uriașe, în condiții industriale, cu spații restrânse, în care animalele nu se pot mișca și unde sunt îngrășate în cel mai scurt timp posibil în vederea sacrificării.

Protecție fragilă a animalelor

Deși legea privind protecția animalelor se aplică și animalelor de crescătorie din Germania, fotografii și filmări realizate în secret de către angajați ai organizațiilor de mediu arată că animalele sunt adesea vătămate. În Germania, prevederile sunt mai laxe decât în alte state ale UE, critică Martin Hofstetter de la organizația ecologică Greenpeace.

Agricultorii din alte țări ale UE trebuie să le ofere porcilor de îngrășat mai mult spațiu decât fermierii din Germania. În plus, cerințele pentru aplicarea de medicamente și antibiotice sunt mai stricte în alte țări. „Aceaste lucruri au fost hotărâte la nivel politic și au urmărit să transforme Germania în campion mondial la export de produse ieftine din carne”, spune Hofstetter.

Opt tone de carne pe an

Multă vreme, consumul de carne a fost considerat etalon de prosperitate în Germania. „Friptura de duminică” era termen folosit pentru a descrie ceva de calitate superioară. Între 1961 și 2011, consumul anual de carne a crescut de la 64 la 90 de kilograme pe cap de locuitor.

De atunci, nivelul a mai scăzut, ajungând în prezent la aproximativ 60 de kilograme. În plus, în Germania aproximativ 20 de kilograme de carne pe cap de locuitor pe an sunt procesate în hrana animalelor. Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), consumul anual mediu de carne la nivel mondial este de 40 de kg pe cap de locuitor.

Potrivit Oficiului Federal de Statistică, în Germania, în prima jumătate a anului acestuia, 29,4 milioane de porci, bovine, ovine și caprine au fost sacrificate și prelucrate în 3,9 milioane de tone de carne. Făcând o comparație la nivel internațional, aceste cifre reprezintă, din nou, un record. Între timp, în Republica Federală se produce mult mai multă carne decât consumă germanii.

Cum ar fi o scumpire cu câțiva cenți?

Majoritatea germanilor nu apreciază momentele în care sunt confruntați cu imaginile, uneori șocante, înfățișând animale torturate. În supermarket, cei mai mulți dintre consumatori au în continuare tendința de a cumpăra carne ieftină, în detrimentul cărnii bio, a cărei prelucrare ține cont de protecția animalelor și a mediului și care costă în medie de patru ori mai mult.

S-ar schimba această obișnuință, dacă s-ar scumpi carnea? Politicienii specialiști în agricultură, dar și activiștii pentru protecția mediului și drepturile animalelor, propun creșterea cotei TVA pentru carne și produse animale de la 7% la 19%. Veniturile suplimentare ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăți condițiile animalelor în crescătorii. De exemplu, prin această măsură s-ar putea finanța extinderea grajdurilor.

Criticii resping o majorare a impozitului catalogând-o drept nesocială. Prețul ar fi mai scump pentru toți cetățenii, indiferent de veniturile lor. De fapt, dacă TVA-ul ar fi crescut la 19%, antricotul menționat nu ar mai costa 7, ci 7,78 euro. Kilogramul de mezeluri ar costa 4,15 euro în loc de 3,73 euro.

Dacă, în plus, mezelurile, laptele și ouăle ar deveni mai scumpe, la sfârșitul lunii acești câțiva cenți se transformă în câțiva euro. Prea mult pentru unele familii sărace din bogata Germanie, spun criticii.

Carnea ieftină este, de fapt, scumpă

Însă cum rămâne cu cetățenii care câștigă suficient? Ar limita ei consumul de carne, dacă ar plăti pentru aceasta câțiva euro în plus? În mediul politic, această idee este pusă la îndoială. Comisarul UE, Günther Oettinger, avertizează, de asemenea, împotriva măsurilor naționale unilaterale. Carnea este un aliment de bază pe toată piața unică europeană. Chiar dacă ar deveni mult mai scumpă în Germania, ea rămâne la fel de ieftină în țările vecine.

Politiciana ecologistă Renate Künast ar începe mai degrabă cu beneficiile fiscale pentru producătorii de carne. „Subvenționăm cu banii contribuabililor exploatarea intensivă a animalelor”, a declarat Künast pentru cotidianul Rheinische Post. Într-adevăr, presupusa carne ieftină este mult mai scumpă, deoarece ar trebui să se țină cont și de consecințele acestei exploatări.

De exemplu, povara asupra climei pe fondul numărului mare de animale, costurile pentru tratarea problemelor de sănătate cauzate de utilizarea prea intensă a antibioticelor la carnea de porc sau creșterea prețului pentru apa freatică din cauza poluării cu nitrați. „Aceasta ar fi o comparație echitabilă cu carnea ecologică”, spune Künast. SURSA:  G4Media.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /