Creșterea economiei României în T2 a consemnat cel mai rapid ritm din ultimii 8 ani (Bloomberg)

Creșterea economiei României în T2 a consemnat cel mai rapid ritm din ultimii 8 ani (Bloomberg)

Economia României a înregistrat în trimestrul doi din acest an cel mai rapid ritm de creștere din 2008, peste estimările analiștilor, avansul fiind susținut de un boom al consumului, pe fondul reducerilor de taxe și al majorării salariilor, transmite Bloomberg.

PIB-ul României a crescut cu 6% în trimestrul doi din 2015, comparativ cu perioada similară din din 2015, potrivit estimărilor semnal publicate vineri de Institutul Național de Statistică. Creșterea depășește cu mult estimările analiștilor, de 4,1%. În ritm trimestrial, economia a crescut cu 1,5% în perioada aprilie — iulie 2015.

"Avansul trebuie să fi fost condus de consumul privat. Performanța industriei trebuie să fi rămas slabă în trimestrul doi din acest an în timp ce exporturile nete ar fi putut avea o contribuție negativă", a apreciat economistul Nicolae Covrig de la Raiffeisen Bank Romania SA, înainte de publicarea datelor oficiale.

În condițiile în care economia înregistra deja unul dintre cele mai rapide ritmuri de creștere din UE, cetățenii români beneficiază de pe urma reducerilor de taxe și a majorării salariilor în sectorul de stat. Comisia Europeană a avertizat că măsurile de relaxare fiscală ar putea pune în pericol țintele bugetare din 2017, deși a estimat că România va avea a doua cea mai rapidă creștere din UE anul acesta, în urma Irlandei.

Anul acesta, leul românesc a avut al treia cea mai bună performanță față de euro din rândul monedelor din CEE analizate de Bloomberg, apreciindu-se cu 1,4%.

Potrivit estimărilor semnal publicate vineri de Institutul Național de Statistică, Produsul intern brut a crescut cu 5,2%, pe serie brută, și cu 5% pe seria ajustată sezonier în semestrul I 2016 comparativ cu perioada similară a anului trecut, după ce, în trimestrul doi, avansul PIB a fost de 1,5% față de trimestrul 1 și de 6% față de trimestrul 2 din 2015.

Pe serie ajustată sezonier, creșterea PIB în T2 a fost de 5,9% față de T2 2015.

În primul trimestru al acestui an, PIB a crescut cu 4,3% față de primele trei luni ale anului trecut și cu 1,6% față de trimestrul anterior.

În previziunile economice de primăvară publicate la începutul lunii mai de Comisia Europeană, Executivul comunitar estimează că economia românească va înregistra o creștere de 4,2% în 2016, susținută de o cerere internă robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creștere să încetinească la 3,7%.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”