„Crimeea este o chestiune simbolică pentru Putin cum este Transilvania pentru noi” / Propagandă revizionistă la postul de știri al partidului lui Viktor Orban

„Crimeea este o chestiune simbolică pentru Putin cum este Transilvania pentru noi” / Propagandă revizionistă la postul de știri al partidului lui Viktor Orban

O secvență de propagandă maghiară revizionistă a fost înregistrată la televiziunea HIR TV, principalul post de știri al FIDESZ, partidul lui Viktor Orban: „Peninsula Crimeea este o chestiune simbolică pentru Putin cum este Transilvania pentru noi”, a transmis unul dintre invitații din platou, scrie G4Media .

Episodul a fost marcat pe Twitter de Benjamin Novak, care scrie articole despre Ungaria pentru New York Times și care a tăgguit Ministerul român de Externe și l-a întrebat dacă va comenta în vreun fel situația.

  • ”Între timp, în Ungaria, la postul de televiziune principal al Fidesz, un propagandist al lui Orban invocă Transilvania pentru a încerca să legitimeze pretențiile teritoriale ale Rusiei în Ucraina”.

Cel mai probabil persoana care a transmis mesajul revizionist este jurnalistul Zsolt Bayer, cunoscut pentru scrierile și opiniile sale de extremă dreapta, rasiste și antisemite, cofondator al FIDESZ, apropiat de Viktor Orban și premiat recent de acesta, conform Politico , BBC și The Guardian .

Context

Simbolurile revizionismului sunt tot mai des utilizate de oficialii maghiari, în frunte cu Viktor Orban.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a publicat în 22 noiembrie 2022, pe contul său de Facebook, imagini video în care apare purtând un fular cu harta stilizată a Ungariei Mari, din care face parte și o bucată din Transilvania.

În mai 2022, premierul Viktor Orbán a spus într-un interviu la radio că părți din coasta Mării Adriatice au fost rupte din Ungaria și că „cei care au o mare și porturi de aceea sunt capabili să aducă petrol pe petroliere”, afirmații care au fost criticate aspru de oficialii Croației.

În luna mai 2020, Orban a postat pe contul său de Facebook o imagine a globului pământesc de dinainte de Trianon pe care apare harta Ungariei mari, care îngloba și Transilvania. Postarea e însoțită de un text care face referire la examenele de istorie ale elevilor.

De asemenea, guvernul maghiar derulează mai multe politici publice prin care încearcă recuperarea ”națiunii maghiare”. O recentă reformă a materiei predate în școlile din Ungaria prezintă, profund ideologizată, prezintă Transilvania drept casa maghiarilor.

Oficialii guvernamentali maghiari utilizează de câțiva ani în mod constant această hartă. În iunie 2019, România și Slovenia au condamnat publicarea pe site-ul abouthungary.hu, gestionat de cabinetul premierului Viktor Orban, a unei hărți reprezentând ”Ungaria Mare” din care statele vecine ”rup” fiecare câte o bucată, România fiind reprezentată ca luând Transilvania.

În decembrie 2019, Viktor Orban a stârnit furia premierului Croației, Andrej Plenković, după ce liderul maghiar a prezidat o ședință a FIDESZ cu harta Ungariei Mari pe fundal. Spațiul Ungariei istorice cuprindea și bucăți din actuala Croație, iar acest mesaj transmis indirect de liderul de la Budapesta a fost catalogat drept ”o provocare” de către omologul său de la Zagreb. La finalul lunii aprilie 2020, un ministru maghiar a acordat un interviu pentru BBC având pe fundal aceeași hartă.

Apelurile simbolice la revizionism sunt potențate și de președintele rus Vladimir Putin, care a declanșat războiul în Ucraina cu scopul de a ocupa teritorii în estul și sudul acestei țări.

Orbán se prezintă frecvent ca fiind nu doar liderul celor aproape 10 milioane de locuitori ai Ungariei, ci și al „milioanelor” de etnici maghiari care trăiesc în țările vecine și cărora guvernul său le-a acordat cetățenie și drept de vot. El respinge, însă, criticile potrivit cărora ar avea ambiții teritoriale asupra altor state.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”