Criminalul în masă Charles Manson a decedat la vârsta de 83 de ani

Criminalul în masă Charles Manson a decedat la vârsta de 83 de ani

Charles Manson, liderul unui cult din anii '60, condamnat pentru uciderea mai multor personalități, printre care și actrița Sharon Tate, a decedat la vârsta de 83 de ani din cauze naturale, potrivit oficialilor penitenciarului american în care era încarcerat, informează Reuters, DPA și AFP.

Manson, care ispășea o condamnare pe viață pentru șapte capete de acuzare pentru crimă și una pentru complicitate la crimă, a decedat duminică la ora 08:13 PM (04:13 GMT luni), la spitalul Kern County, potrivit unui comunicat din partea Departamentului pentru corecție și reabilitare din California.

Condamnatul se afla încarcerat din 1989 la penitenciarul Corcoran din California care i-a respins cererile de eliberare condiționată de 12 ori.

Chiar și la mult timp după ce numele său a dispărut de pe primele pagini ale ziarelor, a continuat să fie considerat un simbol al terorii pe care a dezlănțuit-o în 1969.

''Numele Manson a devenit o metaforă pentru diabolic'', declara, în 1994, Vincent Bugliosi, procurorul care a instrumentat cazul, pentru Los Angeles Times.

O fotografie recentă îl înfățișa pe criminal cu barba încărunțită, purtând încă pe frunte semnul svasticii pe care și-l tatuase cu ani în urmă.

Manson a devenit cel mai notoriu criminal al secolului al XX-lea după ce a incitat tinerele membre ale cultului pe care îl inițiase să ucidă șapte oameni în ceea ce procurorii spun că a fost parte dintr-un plan de a incita la un război pe criterii de rasă.

În dimineața zilei de 9 august 1969, actrița Sharon Tate, în vârstă de 26 de ani, însărcinată în opt luni, a fost înjunghiată de 16 ori de către membrii cultului Manson în casa unde locuia cu soțul său, regizorul Roman Polanski, din Benedict Canyon, Los Angeles.

Patru prieteni ai cuplului, printre care moștenitoarea companiei americane producătoare de cafea Abigail Folger și stilistul Jay Sebring, au fost de asemenea înjunghiați sau împușcați mortal în acea noapte de către membrii cultului, care au scrijelit apoi cu sânge cuvântul ''porc'' pe ușa de la intrarea locuinței. În momentul respectiv, Polanski nu se afla la domiciliu, era plecat în Europa.

În noaptea următoare, membrii cultului i-au înjunghiat mortal pe Leno LaBianca, proprietarul unui magazin alimentar, și pe soția sa, Rosemary, și au scris cu sângele lor ''moarte porcilor'' și ''Healter Skelter'', o referință la o melodie a formației Beatles, pe pereți și pe ușa frigiderului.

Deși Manson nu a ucis niciuna dintre cele șapte victime, a fost găsit vinovat de orchestrarea crimelor.

Ulterior, a fost găsit vinovat și pentru organizarea crimelor asupra profesorului de muzică Gary Hinman, înjunghiat mortal în iulie 1969, și a cascadorului Donald 'Shorty' Shea, înjunghiat și bătut în luna august.

Manson a fost condamnat inițial la moarte pentru seria de crime Tate-LaBianca, dar sentința a fost comutată la închisoare pe viață după ce Curtea Supremă din California a abolit pedeapsa cu moartea în 1972.

Născut Charles Milles Maddox la 12 noiembrie 1934, în Cincinnati, Manson (după numele bărbatului cu care mama sa, Kathleen Maddox, s-a căsătorit ulterior) și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei purtat de la o rudă la alta și în instituții de detenție juvenilă. Până la vârsta de 13 ani, fusese condamnat deja pentru jaf armat. Kathleen Maddox, alcoolică și prostituată, l-a născut pe Charles când avea 16 ani. Căsătoria cu William Manson, al cărui nume l-a purtat fiul ei, a durat foarte puțin.

Eliberat condiționat în 1967, Charles Mason a început să recruteze membri pentru cultul său în cartierul Haight-Ashbury din San Francisco. Grupul s-a mutat apoi în zona Los Angeles. Orgiile sexuale și consumul de droguri au devenit un stil de viață, iar Manson devenise un fel de mesia al fugarilor, proscrișilor și criminalilor.

Brutalitatea crimelor sale a șocat întreaga țară. ''Frica ajunsese la un nivel maxim'', spunea Bugliosi, autorul unei cărți despre crimele lui Manson, 'Helter Skelter', pentru The Times, în 1994. ''În special cuvintele scrijelite cu sânge produceau teroare celor de la Hollywood''.
După ce i s-a refuzat dreptul de a se autoreprezenta în timpul procesului său care a durat nouă luni și jumătate, Manson a apărut în sala de judecată cu un ''X'' scrijelit pe frunte pe care ulterior și l-a transformat într-o svastică.

Manson a fost condamnat în urma confesiunilor adepților săi. Atkins a povestit despre crimele Tate-LaBianca unor colegi de celulă, după care a depus mărturie în fața unui juriu. Procurorii au convins un alt adept, Linda Kasabian, să depună mărturie împotriva celorlalți membri ai grupului, în schimbul imunității.

Condamnați în același timp cu Manson, Atkins,Van Houten și Krenwinkel, au avut de asemenea pedepsele de condamnare la moarte comutate la închisoare pe viață.

Manson și-a susținut nevinovăția pentru mult timp, declarând pentru revista Rolling Stone că Charles 'Tex' Watson, una dintre membrele cultului, este vinovată pentru crimele Tate-LaBianca.

În 2012, Manson a declarat, potrivit reprezentanților penitenciarului, că i-ar fi mărturisit unui psiholog: ''Am ucis cinci oameni. Mi-am petrecut cea mai mare parte a vieții în închisoare. Sunt un om foarte periculos''.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?