Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health, întâlnire online cu ministrul german al Sănătății: Suntem încrezători că odată ce vom finaliza negocierile, UE va dispune de un Program de Sănătate ambițios

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health, întâlnire online cu ministrul german al Sănătății: Suntem încrezători că odată ce vom finaliza negocierile, UE va dispune de un Program de Sănătate ambițios

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, EU4Health, a avut marți o întrevedere extrem de importantă cu ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

”În calitate de raportor al Programului de Sănătate al UE, EU4Health, am discutat cu ministrul german, care coordonează echipa de lucru din Consiliu – prin prisma Președinției germane a UE – despre modul în care Programul va aduce valoare adăugată sistemelor de sănătate din statele membre: de la o mai bună pregătire pentru crizele sanitare, până la acțiuni concrete în domeniul cancerului”, a transmis acesta într-un mesaj pe Facebook.

Cristian Bușoi a completat că amândoi sunt încrezători că ”odată ce vom finaliza negocierile care vor începe, în mod formal, odată cu adoptarea de către Parlamentul European a Raportului meu pentru EU4Health, prin votul de săptămâna viitoare, UE va dispune de un Program de Sănătate ambițios, cu obiective clare, cu un buget generos, care să garanteze rezultate concrete pentru sănătatea cetățenilor europeni”.

Amintim că la 21 octombriesalută Consiliului Uniunii Europene a anunțat în unanimitate începerea negocierilor cu Parlamentul European pe Programul de Sănătate al UE pentru perioada 2021-2027, EU4Health.

La acel moment, Cristian Bușoi a dat asigurări că va depune toate eforturile necesare pentru a obține majorarea bugetului stabilit de Consiliu pentru acest program. ”Ne trebuie mai mult de 1,7 miliarde de euro în următorii șapte ani pentru a facefață provocărilor actuale și viitoare: epidemii sau pandemii, cancer, boli cardiovasculare, boli rare, pentru a susține inovarea, digitalizarea, pentru a avea cu adevărat sisteme de sănătate puternice și mai rezistente”, a explicat europarlamentarul.

În urma reuniunii Consiliului European din luna iulie, bugetul propus al Programului – pentru 2021 – 2027 – este de 1,7 miliarde de euro, o sumă de 4 ori mai mare decât cea din bugetul actualului Program, dar departe de cea necesară pentru a putea duce la îndeplinire toate obiectivele pe care le are Uniunea Europeană pentru sănătatea cetățenilor europeni, dezvoltarea și consolidarea sistemelor noastre sanitare.

Programul EU4Health își propune să completeze politicile naționale ale statelor membre, să promoveze coordonarea dintre acestea, să protejeze cetățenii împotriva amenințărilor transfrontaliere grave asupra sănătății, să ofere garanția resurselor necesare pentru ca statele membre să facă față crizelor sanitare, să consolideze sistemele de sănătate, să sprijine utilizarea instrumentelor și serviciilor digitale în domeniul sănătății.

În același timp, Programul va finanța misiuni pentru prevenirea și gestionarea bolilor cronice, susține și promovează vaccinarea și, cel mai important, contribuie la reducerea inegalităților în materie de sănătate.

Votul final pentru Programul EU4Health va fi dat de Parlamentul European în luna noiembrie. Urmează apoi negocierile cu statele membre pentru ca Programul să poată fi pus în aplicare începând cu anul 2021.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia