Criza din Kârgâzstan: Preşedintele Jeenbekov îşi consolidează controlul asupra puterii; fostul preşedinte Atambayev, retrimis în închisoare

Criza din Kârgâzstan: Preşedintele Jeenbekov îşi consolidează controlul asupra puterii; fostul preşedinte Atambayev, retrimis în închisoare

Preşedintele Kârgâzstanului, Sooronbai Jeenbekov, şi-a consolidat sâmbătă controlul asupra puterii după ce a înlăturat mai mulţi responsabili din domeniul securităţii, în timp ce principalul său opozant, fostul preşedinte Almazbek Atambayev, a fost din nou încarcerat la câteva zile după ce fusese eliberat din închisoare, relatează Reuters.

Aliaţii lui Jeenbekov din parlament l-au ales sâmbătă premier pe Sadyr Zhaparov, într-o mişcare de reimpunere a ordinii în această ţară aliată a Rusiei şi marcată de haos şi revolte după alegerile din 4 octombrie, pe care formaţiuni de opoziţie le consideră fraudate. Alegerile au fost între timp anulate, dar decizia nu a calmat protestele, în urma confruntărilor de stradă înregistrându-se peste 1.200 de răniţi şi cel puţin un deces.

Situaţia în capitala Bişkek părea calmă sâmbătă, după ce Jeenbekov a declarat starea de urgenţă, prin care a instituit restricţii de circulaţie şi a interzis adunările publice.

Fostul preşedinte Almazbek Atambayev, un aliat de odinioară al lui Sooronbai Jeenbekov, a fost eliberat marţi din închisoare de către manifestanţi, dar a fost din nou arestat şi retrimis în detenţie.

Potrivit Comitetului de securitate naţională, Atambayev, care fusese încarcerat după o sentinţă de 11 ani de închisoare pentru eliberarea din arest a unui lider mafiot, este acum suspectat şi de organizarea unor tulburări masive ale ordinii publice, acuzaţie pe care fostul preşedinte o consideră o reglare de conturi politică.

De asemenea, preşedintele Jeenbekov i-a înlăturat sâmbătă din acest comitet pe responsabilii despre care consideră că fie i-au susţinut pe adversarii săi, fie nu au acţionat atunci când opoziţia a anunţat marţi că preia puterea.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”