Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai puțin sau chiar să se pregătească pentru blackout

Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai puțin sau chiar să se pregătească pentru blackout

Prețurile la energie în Europa bat record după record, chiar înainte de a începe iarna, iar criza energetică este pe cale să se înrăutățească pe măsură ce temperatura începe să scadă, arată o analiză Bloomberg. O super creștere a prețurilor în Marea Britanie luna trecută a forțat unele companii industriale să reducă producția și să solicite ajutor de stat, un prevestitor pentru ceea ce ar putea avea loc pe scară largă în Europa, care se confruntă cu un nou val al pandemiei. Pentru guverne, ar putea însemna tensiuni între țările învecinate care ar putea trece la protejarea proviziilor. Consumatorii casnici ar putea să fie rugați să folosească mai puțină energie sau chiar să se pregătească de blackout.

Este puțin probabil să se rezolve problemele pe partea ofertei prea curând, spune un analist la Rysted Energy. Rusia oferă doar strictul necesar de resurse energetice, iar Qatarul spune că produce ceea ce poate. Tot ce poate face industria energetică este să „distrugă cererea”, adică să ia măsuri pentru reducerea consumului, arată analistă.

În Europa, problemele energetice vin pe fondul unui nou val al pandemiei, cazurile de Covid-19 fiind în creștere și existând și temeri cu privire la o nouă variantă identificată în Africa de Sud. Restricțiile sunt înăsprite în unele țări, în timp ce bugetele gospodăriilor sunt afectate de inflația galopantă. O revenire la izolare ca în Austria ar ajuta la reducerea cererii de energie, dar puține guverne doresc să facă asta.

Citește integral pe economedia.ro

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful Armatei Ucrainei se dă cocoș: Putem distruge şapte tancuri ruseşti în 36 de secunde

2 Un colier uman?

3 O polițistă s-a împușcat în cap, în wc-ul unei gări din Mehedinți

4 De citit ce spune generalul Wesley K. Clark...

5 VIDEO Macron, cu ochii pe Rareș Bogdan după cererea sa privind România