Criză majoră/Parlamentul irakian a votat pentru expulzarea trupelor americane din țară

Criză majoră/Parlamentul irakian a votat pentru expulzarea trupelor americane din țară

Parlamentul irakian a votat duminică, în sesiune extraordinară, o rezoluție care cere guvernului să expulzeze trupele militare americane din țară, potrivit BBC News. Rezoluția nu are putere juridică, asemenea unei legi, dar premierul irakian, Adel Abdul Mahdi, ceruse Parlamentului să adopte o asemenea rezoluție, ceea ce înseamnă că și executivul de la Bagdad e de acord cu măsura votată de legislativ.

”Guvernul trebuie să se asigure că prezența trupelor străine pe pământ irakian încetează și să le interzică utilizarea solului și a spațiului aerian al țării”, se arată în rezoluția citată de Voice of America.

În Irak sunt dislocați peste 5.000 de militari americani în cadrul Coaliției internaționale anti-ISIS, coaliție din care mai fac parte militari din alte state aliate ale SUA. România nu contribuie cu forțe armate la această operațiune internațională.
Decizia legislativului irakian vine pe fondul uciderii de către SUA a unui influentui general iranian Qasem Soleimani într-o lovitură aeriană cu o dronă militară la aeroportul din Bagdad.

Anunțul vine în contextul în care, tot duminică, Coaliţia internaţională condusă de SUA tocmai anunțase suspendarea activităţilor de sprijin şi instrucţie pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliţii, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme şi sunt potenţiale ţinte ale unor represalii după uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani.

Președintele Donald Trump a amenințat sâmbătă că Statele Unite vizează atacarea a 52 de obiective iraniene dacă Teheranul va ataca poporul sau ţinte americane ca răspuns la atacul cu dronă lansat de SUA în care fost a ucis comandantul militar iranian Qassem Soleimani în Irak.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

3 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran