Criza submarinelor: Discuţii franco-australiene privind posibile despăgubiri (minister francez)

Criza submarinelor: Discuţii franco-australiene privind posibile despăgubiri (minister francez)

Au început discuţii între compania franceză Naval Group şi autorităţile australiene privind posibile despăgubiri financiare după ruperea unui mega-contract de construcţie de submarine pentru Canberra, a anunţat marţi Ministerul francez al Armatelor, relatează AFP.

"Au avut loc discuţii între experţii Naval Group şi australieni" pe tema "compensaţiilor şi despăgubirilor", a subliniat Ministerul Armatei într-o teleconferinţă cu jurnaliştii pe tema "crizei submarinelor".

Preşedintele american Joe Biden a anunţat pe 15 septembrie o nouă alianţă strategică cu Australia şi Regatul Unit, torpilând astfel un contract pentru construcţia de submarine australiene de către Franţa şi provocând furie la Paris, care nu a ştiut nimic despre decizie.

Grupul industrial francez a parcurs deja "mai multe etape contractuale", cu un cost de 900 de milioane de euro, pe care Australia l-a achitat deja în mare parte, a precizat ministerul, subliniind că "Naval Group nu va pierde bani pentru munca deja realizată".

Ministerul francez al Armatelor a criticat din nou marţi "trădarea australiană", insistând asupra faptului că "în niciun moment decizia australiană de a se reorienta spre submarine cu propulsie nucleară sau discuţiilor lor cu SUA nu au fost abordate" cu autorităţile franceze.

Drept dovadă, menţionează Parisul, "pe 15 septembrie ingineri şi militari australieni au validat evaluarea programului" francezilor într-un document oficial (intitulat "notificare privind sfârşitul evaluării funcţionale a programului"), "ceea ce înseamnă că Australia era mulţumită şi că se putea avansa".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante