Criza submarinelor: Premierul danez îl apără pe Biden în faţa criticilor europenilor

Criza submarinelor: Premierul danez îl apără pe Biden în faţa criticilor europenilor

Danemarca, unul din aliaţii cei mai apropiaţi ai Statelor Unite în Europa, 'nu înţelege câtuşi de puţin' criticile franceze şi europene la adresa Washingtonului în criza submarinelor, a afirmat miercuri prim-ministrul Mette Frederiksen, apărându-l pe 'foarte loialul' preşedinte american Joe Biden, informează AFP.

Poziţia Copenhagăi diferă de cea a reuniunii de marţi de la Bruxelles, unde europenii şi-au exprimat solidaritatea cu Parisul, chiar dacă mai multe state au insistat pentru păstrarea relaţiei transatlantice.

'Consider că este important să spunem - în raport cu discuţiile care au loc în Europa în acest moment - că îl văd pe Biden ca foarte loial faţă de alianţa transatlantică', a declarat Mette Frederiksen într-un interviu realizat de la New York de cotidianul danez Politiken.

'Şi, în general, nu ar trebui să transformăm provocări concrete, care vor exista întotdeauna între aliaţi, în ceva ce nu ar trebui să fie. Aş vrea cu adevărat să avertizez în legătură cu aceasta', a adăugat premierul social-democrat.

În privinţa criticilor de la Paris şi Bruxelles împotriva Washingtonului după renunţarea de către Australia la un uriaş contract de submarine franceze în favoarea SUA şi a Marii Britanii, 'nu, nu pot să le înţeleg, nu le înţeleg deloc', a spus Mette Frederiksen.

'Aceasta nu înseamnă că în interiorul guvernului danez suntem neapărat de acord cu Statele Unite în privinţa a tot, şi noi am spus la rândul nostru că am fi dorit să vedem o ieşire diferită din Afganistan, dar nu încerc absolut nicio frustrare în legătură cu noua administraţie americană', a subliniat ea.

Aliat fidel al Statelor Unite, alături de care s-a implicat militar în Irak şi în Afganistan, Danemarca a evocat cu regularitate prioritatea pe care o acordă mai degrabă NATO decât Europei apărării.

În opinia lui Mette Frederiksen, 'nu există nicio îndoială că Joe Biden îndepărtează politica externă americană de ceva foarte izolaţionist pentru a asuma din nou rolul de leadership mondial pe care numai Statele Unite îl pot asuma. Şi, dacă Statele Unite nu o fac, nimeni altcineva nu le poate lua locul', a adăugat şefa guvernului danez.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria