CSM: La modul generic, concluziile raportului MCV nu pot fi calificate ca fiind pozitive

CSM: La modul generic, concluziile raportului MCV nu pot fi calificate ca fiind pozitive

Concluziile raportului MCV nu pot fi calificate ca pozitive, în condițiile în care niciunul dintre obiective nu a fost considerat ca fiind îndeplinit în mod satisfăcător, potrivit unui comunicat al CSM, transmis miercuri AGERPRES.

* UPDATE Comisia Europeană a publicat raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV

"Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii constată că, la modul generic, concluziile raportului nu pot fi calificate ca fiind pozitive, în condițiile în care Comisia a statuat că nu poate încă să conchidă, în această etapă, că vreunul dintre obiectivele de referință este îndeplinit în mod satisfăcător, deși progresul realizat cu privire la o parte dintre obiective se îndreaptă în această direcție, invitând România să pună în aplicare acțiunile necesare și să îndeplinească toate recomandările, urmând ca, spre sfârșitul anului 2018, să fie publicat un nou raport privind progresele înregistrate", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, la nivelul Direcției de Afaceri Europene și Relații Internaționale și Programe din cadrul CSM urmează să fie realizată o analiză detaliată a raportului, precum și un proiect de plan de măsuri. Acestea vor fi supuse atenției Comisiei 3 — Relații internaționale și programe, urmând ca, ulterior, raportul MCV să fie analizat și discutat în plen, unde vor fi adoptate și publicate măsurile necesare, pe domeniul de competență, pentru continuarea și consolidarea acțiunilor și obiectivelor monitorizate de Comisia Europeană.

Conducerea CSM precizează că a remarcat o serie de aspecte relevante menționate în cuprinsul raportului, precum acela că reforma care trebuia realizată în cursul anului 2017 nu a mai avut loc, fiind încetinit astfel ritmul implementării unora dintre recomandări chiar cu riscul redeschiderii altora care au fost considerate ca închise prin raportul anterior. Alte aspecte constatate sunt atacurile și punerea la îndoială a independenței justiției, care constituie un motiv de îngrijorare, dar și faptul că situația politică și propunerile legislative care riscă să aibă un impact negativ asupra reformei au încetinit realizarea de progrese.

Caracterul esențial al asigurării unui proces legislativ deschis, transparent și constructiv cu privire la legile Justiției din partea Guvernului și a Parlamentului, menținerea criticilor generice la adresa sistemului judiciar și a hotărârilor judecătorești ca o caracteristică problematică în cadrul dezbaterilor publice, necesitatea acceptării și respectării hotărârilor judecătorești definitive și asigurarea permisiunii magistraților de a-și face datoria în mod neîngrădit sau necesitatea identificării unui mecanism de numire în funcțiile de procuror de la nivel înalt care să conducă la un echilibru adecvat sunt alte aspecte din raport remarcate de conducerea CSM.

În ceea ce privește propria activitate, CSM consideră că raportul poate fi apreciat ca fiind unul pozitiv cu observații, întrucât reflectă progresele realizate de pe parcursul acestui an în vederea îndeplinirii recomandărilor formulate prin raportul anterior, publicat la începutul anului.

"În cuprinsul raportului se precizează că, în noua sa componență, Consiliul Superior al Magistraturii 'a demonstrat că este pregătit să ia decizii dificile prin avizele negative emise cu privire la Ordonanța Guvernului din februarie și respectiv cu privire la modificările aduse legilor Justiției în septembrie și noiembrie', apreciindu-se că noul Consiliu 'și-a îndeplinit sarcinile și a demonstrat soliditatea și reziliența instituției'. (...) Se cuvine a fi menționate recomandările adresate Consiliului, în sensul că acesta ar trebui să continue să își consolideze activitatea de apărare a reputației magistraturii în mod coerent și eficient, să contribuie la un dialog constructiv și transparent cu Guvernul și Parlamentul, precum și să promoveze consolidarea în continuare a cooperării dintre instituțiile judiciare cu privire la principalele chestiuni nesoluționate, inclusiv cele privind funcționarea Inspecției Judiciare", se menționează în comunicatul CSM.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”