Cuba a rămas complet fără curent electric după ce uraganul Ian a lovit insula VIDEO

Cuba a rămas complet fără curent electric după ce uraganul Ian a lovit insula VIDEO

Cuba a rămas complet fără curent electric după ce uraganul Ian a lovit extremitatea vestică a insulei, a anunțat guvernul său, potrivit BBC.

Întreaga insulă a rămas fără electricitate FOTO EPA-EFE

Sistemul electric se confruntă cu un colaps total, au declarat oficialii, după ce una dintre principalele centrale electrice nu a putut fi repusă în funcțiune.

Două persoane au fost ucise şi mai multe clădiri au fost avariate în întreaga ţară. Una dintre victime este o femeie de 43 de ani care a murit după ce pereţii casei s-au prăbuşit peste ea. Cealaltă victimă este un fermier care a fost electrocutat în timp ce încerca să închidă o turbină eoliană folosită pentru irigare, a raportat New York Times.

Uraganul de categoria trei, cu viteze ale vântului de până la 195 km/h, se îndreaptă acum spre Florida.

Marți, la televiziunea de stat cubaneză, șeful autorității pentru energie electrică a anunțat că a avut loc o pană de curent la nivelul întregii insule ca urmare a defectării sistemului electric național, lăsând 11 milioane de persoane în întuneric.

Un jurnalist de la o agenție de știri de stat a raportat că 100% din circuitele electrice din țară au fost scoase din funcțiune și că „centrala termoelectrică Antonio Guiteras... nu a putut fi sincronizată”.

Cu sediul în Matanzas, la 100 km est de capitala Havana, Antonio Guiteras este cea mai importantă centrală energetică din Cuba. Oprirea acesteia înseamnă că, în prezent, nu mai există producție de energie electrică în nicio parte a insulei.

Proprietarul celebrului producător de țigări Finca Robaina a postat pe rețelele de socializare fotografii cu ravagiile provocate de uragan în fermele de tutun.

„A fost apocaliptic, un adevărat dezastru”, a scris Hirochi Robaina.

Meteorologii au avertizat că în unele regiuni din Cuba ar putea cădea până la 30 cm de ploaie în urma uraganului Ian.

Mayelin Suarez, o rezidentă din Pinar del Rio, a declarat că noaptea de luni spre marți, când a lovit furtuna, a fost „cea mai întunecată noapte din viața ei”.

„Aproape că am pierdut acoperișul casei noastre”, a declarat ea pentru Reuters. „Fiica mea, soțul meu și cu mine ne-am legat cu o frânghie pentru a nu zbura”.

Președintele cubanez Miguel Diaz Canel a vizitat provincia și a promis că aceasta se va ridica „din acest necaz”, a transmis președinția cubaneză pe Twitter.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?