Culise. Cum s-au sucit sindicatele la negocierile cu liderii Coaliției. Care sunt noile pretenții SURSE

Culise. Cum s-au sucit sindicatele la negocierile cu liderii Coaliției. Care sunt noile pretenții SURSE

Negocierile între Coaliție și liderii sindicatelor păreau că vor fi încheiate printr-un consens, însă situația s-a schimbat iar la 180 de grade, după ce reprezentanții profesorilor au înaintat noi solicitări, susțin surse politice.

Reprezentanții profesorilor ieși în strada au noi revendicări FOTO Inquam Photos

Sindicatele au solictat în ultimele runde de negocieri o majorare de 25% a salariilor. Puterea și reprezentanții sindicatelor au stabiliseră o majorarea cu 1000 de lei brut de la 1 iunie adică majorarea cu 15% a salariilor din preuniversitar, urmând ca în 2024 să crească cu încă din 40% din valoarea totală a majorărilor. Însă, deși era o revendicare inițială înaintată, sindicaliștii au refuzat-o în final, susțin surse din Coaliție.

Sursele politice susțin că pentru debutanți, creșterea de 1.000 lei reprezintă deja un plus de 25% fata de actualul salariu brut, de 4098 de lei. Mai precis, se va ajunge la 5098 de lei

O altă prevedere refuzată a fost cea prin car esalariul profesorului debutant/asistent universitar să se raporteze la salariul mediu brut din economie, aproximativ 6800 de lei în 2023. și să reprezinte punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Aceasta era o altă cerință cu care au venit la mijlocul negocierilor, fiind, de altfel, inclusiv parte din una din formele proiectului privind legea învățământului preuniversitar, ulterior scoasă, pentru ca prevederea să fie doar în legea salarizării.

Surse din Coaliție au mai precizat că deși reprezentanții sindicale au zis că refuză voucherele/primele de 4000 de lei pentru profesori, respectiv de 1500 lei pentru personalul nedidactic, ieri seară le-au solicitat.

O alta pretenție, nouă potrivit zonei politice, a fost majorare de 2.000 lei net pentru toata lumea. Surse din Coaliție susțin că azi au apărut alte pretenții pretenții: 4.000 de lei pentru debutanți.

Ce prevede ordonanța pe care o dă Guvernul

Începând cu data de 1 iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază aflate în plată pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare se majorează cu suma de 1000 de lei fiecare”, prevede unul din amendamentele din OUG-ul Executivului.

Începând cu data de 1 iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază stabilite potrivit alin.(1^1) pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează cu suma de 400 de lei fiecare”, este o altă prevedere.

Rolul strategic al profesorilor

În OUG este explicată necesitate creșterii prin sublinierea rolului personalului didactic. „Întrucât personalul didactic precum și personalul didactic auxiliar reprezintă o categorie de actori educaționali, cu rol strategic în asigurarea performanței educaționale la nivelul sistemului de învățământ, iar pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învățământ, cadrele didactice trebuie să își adapteze în permanență activitatea la realitățile unei Românii moderne şi la nevoile educaționale specifice elevilor; Ținând cont de faptul că personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat are de asemenea un rol important în asigurarea condițiilor necesare desfășurării procesului de învățământ de stat, iar pentru aceasta are nevoie de un sistem de motivare corespunzător pentru a susține implicarea în desfășurarea condițiilor necesare desfășurării activităților specifice procesului educațional”, arată Guvernul

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

2 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

3 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”