CULISE/Orban și Cîțu s-au contrazis pe PNRR, în ședința PNL. Turcan, critici pentru Ghinea: „Nu îmi face el reformele”

CULISE/Orban și Cîțu s-au contrazis pe PNRR, în ședința PNL. Turcan, critici pentru Ghinea: „Nu îmi face el reformele”

Contre în ședința Biroului Executiv Național al PNL între Ludovic Orban și Florin Cîțu. Cei doi au avut un schimb de replici pe tema PNRR. În aceeași ședință, Raluca Turcan s-a plâns colegilor de ministrul USR PLUS al Investițiilor Europene, Cristian Ghinea. Turcan este nemulțumită că ministrul Ghinea ar fi prezentat la Bruxelles componente din reforma sistemului de pensii despre care ministerul Muncii nu știa.

În ședința BEx al PNL de marți, ministrul Muncii Raluca Turcan s-a plâns colegilor de partid că ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene Cristian Ghinea ar fi prezentat la Bruxelles componente ale reformei sistemului de pensii care nu ar fi fost discutate cu ministerul Muncii.

„Raluca Turcan a spus că nu îi face ei Ghinea reformele. Este nemulțumită că Ghinea se duce la Bruxelles și să spune te miri ce, când ea ar trebui să prezinte reforma pensiilor. A deranjat-o că a transmis Comisiei Europene că va fi majorată vârsta de pensionare, când ea nu a scris niciodată așa ceva”, susțin surse participante la discuții, pentru Digi24.

„I-am zis să mă întrebe dacă nu știe ceva. Când discutăm îmi spune ”da”, după care mă trezesc cu astfel de declarații”, le-ar fi spus Turcan colegilor.

Ministerul Muncii a transmis, luni, un comunicat de presă în care preciza că Guvernul nu intenționează să elimine pensionarea anticipată și nici să majoreze stagiul minim de cotizare pentru pensie. Comunicatul ministerului vine după ce în spațiul public a apărut un document prezentat de ministrul Ghinea și de premierul Cîțu la Bruxelles în care este detaliată reforma sistemului de pensii.

Potrivit documentului , printre angajamentele luate de Guvern se numără menținerea cheltuielilor cu pensiile la un nivel similar pe termen scurt și mediu, echitate pentru cei cu pensia minimă prin creșterea acesteia, stimulente fiscale pentru a extinde perioada petrecută în câmpul muncii peste vârsta de pensionare, eliminarea pensiilor speciale în limitele constituționale, o nouă formulă pentru indexarea pensiilor, eliminarea posibilităților pentru pensionarea anticipată, corelarea vârstei de pensionare cu creșterea speranței de viață.

După intervenția ministrului Muncii, premierul Florin Cîțu a luat cuvântul și le-a transmis colegilor că ceea ce a transmis la Bruxelles legat de pensii „nu a fost nimic ce nu se știa”.

Premierul le-a explicat colegilor că banii din PNRR trebuie legați de componenta de reformă: „Componenta de reformă pe care am prezentat-o la Bruxelles nu are nimic diferit față de ceea ce era în programul de guvernare”.

Între premier și președintele PNL a avut loc un schimb de replici pe tema PNRR. „Orban a încercat să îi dea lecții, Cîțu zicea că știe”, spun sursele citate.

Alți lideri ai partidului au criticat Planul Național de Redresare și Reziliență al Guvernului. „Din păcate pentru România lipsesc proiectele pentru o mare parte a țării, partea de sud, de la Mehedinți până la Tulcea și o parte din Moldova”, ar fi spus europarlamentarul Dan Motreanu. De asemenea, au existat discuții pe proietele de irigații din PNRR, cu care, în continuare, Comisia Europeană nu este de acord.

La ședința Biroului Executiv Național, Ludovic Orban le-a prezentat colegilor și posibilul calendar al Congresului. Viitoarea conducerea a partidului ar putea fi aleasă pe 25 septembrie. La Congres vor participa 5.000 de delegați. Convocarea Congresului va fi făcută de Consiliul Național al PNL care va avea loc duminică. SURSA: Digi24.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria