Culisele scandalului din USR/Cine este adevăratul beneficiar

Culisele scandalului din USR/Cine este adevăratul beneficiar

Surse din USR au declarat pentru HotNews.ro că programul politic propus de Dacian Cioloș ar avea ca scop eliminarea influenței pe care o exercită membrii Biroului Național care fac parte din vechea conducere a USR, mai exact întreaga echipă a fostului președinte al USR Dan Barna.
Printre liderii USR care se opun modului în care Dacian Cioloș conduce partidul se numără Claudiu Năsui, Cristian Ghinea, Cătălin Drulă, Ionuț Moșteanu, Cristina Prună și Stelian Ion.
Cu un Birou Național care nu îi este favorabil, Cioloș vrea să preia controlul partidului prin modificările propuse în noul proiect politic. În programul prezentat membrilor USR, Cioloș propune modificarea statutului și noi reguli de gestionare a partidului. Printre modificările propuse, el vrea o comisie alcătuită din membri din societatea civilă și mediul de afaceri care să ia decizii politice și să numească oamenii în funcțiile de conducere din partid.
În acest moment, majoritatea membrilor Biroului Național, în frunte cu Dan Barna, refuză propunerile făcute de Dacian Cioloș. Potrivit surselor citate, useriștii au discutat toată noaptea pe grupurile interne și nu par să cedeze solicitărilor făcute de către președintele USR: "Tendința este de a respinge proiectul lui Cioloș. A venit ca un șantaj și este o lipsă de încredere față de modul în care înțelege să conducă partidul. Nu s-a luat încă o decizie clară. Vom mai vedea pînă luni".

Două scenarii

Sursele citate susțin că se conturează două scenarii pentru viitorul USR.

Primul: o reconciliere Cioloș-membrii Biroul Național. Mai exact, BN va condiționa proiectul lui Cioloș prin amendamente și va cere un consens care să ducă provizoriu la o liniște în partid.
Al doilea scenariu ar viza respingerea proiectului lui Dacian Cioloș și demisia acestuia din funcția de președinte al USR. În acest caz, interimatul ar fi fi asigurat, potrivit statutului USR, de către vicepreședintele cu cel mai mare număr de voturi. Acesta este Cătălin Drulă. De menționat ar fi că durata interimatului pentru funcția de președinte al partidului nu prevede o anumită perioadă de timp.
Surse din USR susțin că Dan Barna nu ar mai vrea un nou mandat la șefia partidului, iar Cătălin Drulă va fi susținut de Dan Barna și de ceilalți membrii ai Biroului Național pentru preluarea șefiei USR la viitoarele alegeri interne.
În acest moment nu este clar dacă Dacian Cioloș va merge până la capăt cu intenția de a demisiona din fruntea partidului, dacă proiectul său va fi respins de către Biroul Național. HotNews.ro a încercat să-l contacteze pe liderul USR, Dacian Cioloș, pe parcursul zilei de vineri și i-a trimis acestuia o serie de întrebări, însă până la publicarea articolului nu a primit un răspuns de la acesta


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina