Cum a confiscat Ceaușescu o piesă a lui Ciprian Porumbescu pentru a fi cântată la parada de 1 Mai muncitoresc

Cum a confiscat Ceaușescu o piesă a lui Ciprian Porumbescu pentru a fi cântată la parada de 1 Mai muncitoresc

În perioada comunismului, de 1 Mai Muncitoresc, cântecul lui Ciprian Porumbescu „Râde iarăşi primăvara” răsuna la parade și defilări. Puțin știu însă, că versurile au fost schimbate, la solicitarea lui Nicolae Ceaușescu, în anii 1970.

1 Mai muncitoresc, parade și defilări FOTO: ARHIVĂ

Ziua Internaţională a Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în România în anul 1890. Muncitorii din toată țara erau scoți la parade fastuoase pe stadioane, pe străzi, cu pancarte și cu steguleţe. 1 Mai Muncitoresc era un bun prilej pentru pentru ca Partidul Comunist să se laude cu „mărețele” realizări.

La parade și defilări participa toată populația unui oraş, de la şomii patriei, până sutele de mii de muncitori din toate întreprinderile. Prezenţa la defilare era obligatorie, nimeni nu era scutit.

La aceste parade, „1 Mai muncitoresc” era cântecul preferat al regimului comunist. Compusă în 1880 de Ciprian Porumbescu, piesa „Râde iarăşi primăvara" a fost confiscată de propaganda comunistă, în 1946, care i-a schimb versurile originale şi le-a înlocuit cu versurile scrise de Maria Ranteș.

„Râde iarăşi primăvara/ Peste câmpuri, peste plai, Veselia umple ţara /C-a venit Întâi de Mai!/Muncitorii au pornit/ Şi-ntr-un glas s-au înfrăţit!/ Şi ei azi sărbătoresc/Unu mai muncitoresc/Înfrăţiţi azi cu ţăranii, Muncitorii-n joc şi cânt/ Prăznui-vor în toţi anii Libertatea pe pământ/Peste mări şi peste ţări/ Se adună pe cărări/ Lumea toată în alai/ Pentru al nostru Întâi de Mai”.

În realitate, cântecul original compus de Ciprian Porumbescu nu a avut nici o legătură cu săr­bătoarea muncito­rească din perioada comunismului. Era de fapt un cân­tec de pri­măvară, care anunța bucuria re­naş­terii naturii.

Ciprian Porumbescu a făcut puş­că­rie din cauze politice

Ciprian Porumbescu s-a născut pe 14 octombrie 1853, la Şipotele Sucevei, în Bucovina. Dacă la început a purtat numele de Golembiovski, ulterior l-a schimbat în Porumbescu. Marele compozitor s-a stins din viaţă pe 6 iunie 1883, în casa din localitatea Stupca, sat ce se numeşte în prezent Ciprian Porumbescu. Porumbescu avea vârsta de 29 de ani, când din cauza tuberculozei şi-a găsit sfârşitul. Această boală i s-a agravat în perioada în care a stat în închisoarea de la Cernăuţi.

La sfârşitul anului 1877, marele compozitor Ciprian Porumbescu a fost arestat , împreună cu alţi membrii ai societăţii „Arboroasa“, fiind acuzaţi de trădare de ţară. Timp de trei luni, Ciprian Porumbescu a stat închis în închisoarea din Cernăuţi, unde a fost lăsat să-şi ia vioara cu el. Dupa 11 săptămâni de detenţie, compozitorul a fost achitat în urma unui proces care a durat trei zile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”