Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

Rambursările de TVA întârziate s-au ridicat în medie la peste 2,542 miliarde de lei trimestrial în ultimii ani și au ajuns la un maxim de 3,156 miliarde de lei în Trimestrul 1 /2019, ultimul pentru care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are date disponibile.

Întârzierile la plată a datoriilor statului față de firmele și cetățenii României fac parte din arsenalul cu care este diminuată artificial creșterea deficitului bugetar consolidat, dezvăluie  cursdeguvernare.ro .

Noul  guvern  a recunoscut că este foarte probabil ca deficitul bugetar să depășească în 2019 pragul de 3% din PIB, la care România s-a angajat prin tratatele europene. Comisia Europeană se așteaptă la un  deficit  de 3,6%.

Tehnica întârzierii „deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare” a căpătat o amploare și mai mare de la începutul anului 2017 încoace, odată cu schimbarea politicilor fiscale și salariale, trecându-se la consumului prin împrumuturi externe. 

Sumele pe care statul le-a „împrumutat” fără dobândă de la agenții economici în 2017 și în 2018 au fost cu circa un miliard de lei mai mari decât în 2016, trimestru de trimestru, și  dacă sunt luate în calcul doar întârzierile recunoscute oficial în Buletinele fiscale trimestriale ale ANAF.

Un  deficit  pe  cash  care nu se vede în calcule: 1,15 miliarde de euro – suma întârziată în 2019 la rambursarea TVA

 Anul 2017 s-a încheiat cu o creștere a deconturilor oficial întârziate cu peste 58% față de ultimul trimestru din 2016, până la 2,43 miliarde de lei.

Mari creșteri ale deconturilor întârziate oficial s-au înregistrat în 2017 față de perioadele similare din 2016 și în T3 (peste 53%) și în T1 (peste 43%)

Creșterea pe ultimul trimestru din 2018 a fost mai mică, de 3,7%, dar tehnica de temporizare a rambursărilor a avansat: proporțiile sumelor „în curs de soluționare în termen legal” a crescut față de 2017, cu peste 10% în ultimele două trimestre ale anului.

În anul 2019 este înregistrată, până la această oră, întârzierea unor rambursări de TVA de 5,2 miliarde, potrivit premierului Ludovic Orban.

Tehnica rambursărilor „în curs de soluționare”

Statistica întârzierilor recunoscute oficial de ANAF trebuie completată cu deconturile „în curs de soluționare”, care se află „în termen legal”, potrivit metodologiei ANAF.

Așa numitele „deconturi în termen legal”, care sunt de fapt sumele neplătite care încă nu au trecut pragul ANAF de întârziere, au adăgat alte 3 miliarde de lei ÎN t4 / 2018, la „deconturile întârziate”, urcând la peste 5,6 miliarde de lei totalul „deconturilor de TVA în curs de soluționare”.

Deconturile în curs de soluționare, tot mai mari anul trecut, au dublat deconturile întârziate oficial.

TVA a acoperit 38,6% din veniturile atrase din taxe la bugetul de stat pe Semestrul 1 din 2019 şi 24% din cele pe întreg anul 2018, adică peste 30,14 miliarde de lei (S1 / 2019), respectiv 36,32 miliarde de lei (2018), potrivit datelor ANAF.

TVA constituie contribuţia cea mai importantă la formarea veniturilor bugetului de stat.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa