Cum ajunge tehnologia americană pentru dronele Orlan, folosite în Ucraina, la Sankt Petersburg

Cum ajunge tehnologia americană pentru dronele Orlan, folosite în Ucraina, la Sankt Petersburg

Compania ce produce dronele Orlan, folosite în războiul din Ucraina, continuă să lucreze graţie intermediarilor care îi înlesnesc achiziţionarea din străinătate a pieselor de schimb necesare, a dezvăluit joi o anchetă jurnalistică, transmite EFE, preluată de Agerpres. A fost dezvăluit un întreg lanț logistic ce ajunge din SUA în Asia și de acolo în Rusia, relatează Reuters.

Ucrainenii au analizat dronele Orlan FOTO Arhivă

Războiul din Ucraina durează deja de mai bine de nouă luni şi în tot acest timp compania producătoare de drone ruse achiziţionează piese de schimb occidentale'', este concluzia anchetei realizată de portalul Vajniie Istorii, ziar independent rus cu sediul în Letonia, şi Institutul Britanic de Investigaţii pentru Apărare (RUSI), scrie Agerpres, care preia EFE.

Compania rusă Speţialni Tehnologhiceski Ţentr (STTs) ''este vizată de sancţiuni, de aceea nu poate cumpăra direct piese. Dar există intermediari în Statele Unite, China şi Rusia care îi permit să evite restricţiile'', au explicat investigatorii.

''Dronele Orlan sunt ochii şi urechile armatei ruse. Permit localizarea militarilor şi a echipamentelor ucrainene şi calibrarea focului. Pot intercepta convorbiri, bruia semnalul telefoanelor mobile sau difuza mesaje de propagandă'', a declarat expertul militar rus Kiril Mihailov.

Un alt expert menţionat în anchetă, Pavel Luzin, a afirmat că, înainte de începerea ''campaniei militare'' în Ucraina, Rusia dispunea de circa 1.500 de drone de acest tip, fabricate în ţară în 2010 sau 2011.

Potrivit RUSI, în fabricarea acestor drone se folosesc componente de la companiile americane Altera, Xilinx, Texas Instruments, Microchip Technology, Analog Devices, Linear Technology, cele europene STMicroelectronics şi NXP Semiconductors, respectiv nipone Renesas Electronics şi Saito Seisakusho.

Vajniie Istorii a descoperit că fabrica rusă achiziţionează o parte din componentele necesare pentru producerea dronelor Orlan de pe piaţa digitală rusă de echipament electronic Citylink, de unde a cumpărat mărfuri în valoare de 300 de milioane de ruble (4,64 milioane de dolari) în primele cinci luni ale acestui an.

Totuşi, potrivit autorilor investigaţiei, principalul furnizor este compania rusă SMT-Ilogic, cu toate că reprezentanţii acestei companii care fabrică drone au dezminţit pentru Vajniie Istorii orice legătură cu STTs.

''SMT-Ilogic se prezintă drept unul dintre principalii furnizori de echipament electronic şi componente din Rusia'', au dezvăluit investigatorii, care au precizat că grosul livrărilor provine din China, scrie Agerpres.

Lanțul logistic ce furnizează piese pentru dronele Orlan

O investigație comună Reuters și portalul rusesc iStories (Vajniie Istorii), în colaborare cu centrul de reflecție londonez Royal United Services Institute a scos la iveală lanțul logistic ce traversează lumea și se oprește la Centrul de Tehnologii Speciale din Sankt Petesrburg, care produce dronele Orlan, relatează Reuters.

Este un lanț logistic care a revelat modul cum sunt evitate sancțiunile pentru ca Rusia să obțină componente pentru dronele sale.

Aceste drone sunt ucigași relativ low tech și ieftini cu ajutorul cărora Rusia a ghidat o mare parte dintre cele circa 20.000 de obuze pe care Rusia le-a lansat asupra Ucrainei în cele 10 luni de război.

Investigația s-a bazat pe documente vamale și înregistrări bancare, dezvăluind în premieră o rută de aprovizionare cu tehnologie americană a producătorului rus care a furnizat arme pentru războiul din Ucraina.

Centrul pentru Tehnologii Speciale a produs dispozitive de supraveghere pentru guvernul rus iar în prezent fabrică în special drone pentru armata rusă. Adminstrația Obama a impus sancțiuni acestui centru încă din 2017, prin prisma legăturii cu serviciile de informații rusești pe fondul încercărilor de a influența alegerile prezidențiale din SUA. Potrivit acestora, niciun american sau companie americană nu are voie să colaboreze cu acest centru.

După invazia rusă în Ucraina, SUA au blocat vânzările de componente tehnologice ce ar putea ajunge la producători militari, între care microcipuri, echipamente de comunicații și navigație.

Centrul de Tehnologii Speciale nu a răspuns unei solicitări scrise pentru comentarii. În schimb, un om de știință care este și un acționar important a dezvăluit pentru Reuters că există o cerere extrem de mare de componente pentru drone.

Exportatori din Hong Kong

Un furnizor mare pentru programul de drone al Rusiei este Asia Pacific Links Ltd, cu sediul în Hong Kong. Documentele vamale și contabile arată că acesta în calitate de intermediar a trimis în Rusia piese în valoare de milioane de dolari. Multe dintre acestea sunt microcipuri fabricate în SUA.

Compania a exportat în Rusia, prin intermediul unui importator din Sankt Petersbug, SMT iLogic, ce are legături apropiate cu Centrul de Tehnologii Speciale după cum arată faptul că are o adresă comună cu producătorul de drone.

Proprietarul Asia Pacific este Anton Trofimov, un rus expatriat care a absolvit o universitate din China și are interese de afaceri în această țară. El deține și o companie în Toronto, potrivit profilului LinkedIn și altor declarații financiare.

Potrivit datelor publice, Trofimov locuiește într-un cartier modest din East York, în Toronto. El nu a răspuns la întrebările trimise prin e-mail și pe LinkedIn. O femeie care a răspuns la ușă s-a identificat ca fiind soția lui Trofimov și a spus că va transmite un mesaj pentru ca acesta să contacteze Reuters. Nu a făcut-o niciodată.

Biroul său din Hong Kong se află într-o clădire modestă din districtul de afaceri, unde compania împarte o încăpere cu alți trei chiriași potrivit recepționerului clădirii. Jurnaliștii Reuters nu au găsit pe nimeni acolo.

În ciuda acestor aparențe, afacerea a prosperat între 1 martie și 30 septembrie, perioadă în care Asia Pacific a exportat către ILogic piese în valoare de 5,2 milioane de dolari, față de doar 2,3 milioane în aceeași perioadă din 2021.

Componente americane pentru dronele rusești

Multe dintre componente erau produse de firme tehnologice americane, se arată în documentele vamale.

Acestea includ: cipuri produse de Analog Devices (ADI.O), în valoare de 1,8 milioane de dolari, respectiv de către Texas Instruments (TXN.O), în valoare de 641.000 de dolari, și Xilinx, în valoare de 238.000 de dolari, potrivit datelor vamale rusești. De asemenea, livrările au inclus modele de motoare de avioane fabricate de o companie japoneză, Saito Seisakusho, care sunt folosite la Orlan 10, așa cum se arată în fotografiile dronelor recuperate în Ucraina. Saito a declarat că nu avea cunoștință de aceste transporturi.

Documentele financiare furnizate de un oficial rus și analizate de Reuters arată că Centrul de Tehnologii Speciale are mai mulți furnizori, dar cel mai important este iLogic. Potrivit chitanțelor bancare și a plăților efectuate de iLogic, văzute de Reuters, iLogic lucrează aproape exclusiv pentru producătorul de drone.

Din 2017 ILogic a importat în Rusia produse electronice în valoare de 70 milioane de dolari. Potrivit documentelor financiare examinate de echipa jurnalistică, aproape 80% din veniturile companiei provin din afacerile cu Centrul de Tehnologii Speciale.

În schimb, Ministerul rus al Apărării este cel mai important client al Centrului către care a făcut plăți de aproape șase miliarde de ruble (99 milioane de dolari) între lunile fenruarie și august ale acestui an.

"Din cauza cererii mari de drone Orlan, nu avem resursele necesare pentru a face altceva acum. Cererea este mult mai mare decât putem produce", a dezvăluit pentru Reuters Alecsei Terentiev, un savant de vârf și un acționar important al Centrului pentru Tehnologii Speciale.

Sancțiunile americane au creat probleme companiei, a admis el, dar compania a găsit mereu furnizori dispuși să-i vândă componentele necesare.

Florida

Pe coasta sud-estică a Floridei trăiește Igor Kajdan, un cetățean american de origine rusă în vârstă de 41 de ani și el este proprietarul companiei IK Tech. Între 2018 și 2021 a furnizat în Rusia electronice în valoare de 2,2 milioane de dolari, aproape 90% prin iLogic.

Printre componente se numără plăci de circuite interzise de SUA pentru distribuție inclusiv prin intermediari către Centrul de Tehnologii Speciale.

Acestea, în valoare de 274.000 de dolari au fost fabricate de producătorul din California Gumstix. Acesta spune că nu are clienți în Rusia și nici produse destinate Rusiei și că va investiga aceste exporturi.

Aceste circuite au fost descoperite în dronele rusești Orlan 10 de către guvernul ucrainean.

Kajdan a fost inculpat pentru vânzarea de componente interzise în Rusia, inclusiv a unor amplificatoare sofisticate produse de compania americană Qorvo, care aveau nevoie de licență specială de export.

Adesea utilizate în echipamentele radar, de comunicații și radio, acestea au fost găsite în circuitele de comunicații radio ale dronelor Orlan, potrivit oficialilor ucraineni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Judecați voi...