Cum ar prelua Pence temporar preşedinţia SUA, dacă Trump nu va mai putea să-şi exercite atribuţiile

Cum ar prelua Pence temporar preşedinţia SUA, dacă Trump nu va mai putea să-şi exercite atribuţiile

Aşa cum s-a mai întâmplat în cazul a doi preşedinţi americani înaintea sa, Donald Trump şi-ar putea transfera temporar atribuţiile dacă va ajunge în incapacitate să-şi exercite prerogativele, de exemplu în timpul unei proceduri medicale de tratament împotriva coronavirusului, relatează vineri Reuters.

El a anunţat vineri că a fost testat pozitiv pentru COVID-19 şi că intră în carantină pentru a începe rapid procesul de recuperare.

Conform Secţiunii 3 din al 25-lea Amendament al Constituţiei SUA, adoptat în anul 1967 după asasinarea preşedintelui John Kennedy în anul 1963, Trump îşi poate declara în scris incapacitatea exercitării atribuţiilor, consemnează Reuters.

Vicepreşedintele Mike Pence ar deveni astfel preşedinte în exerciţiu, deşi Donald Trump ar rămâne în continuare în funcţie. Preşedintele şi-ar recăpăta apoi prerogativele tot printr-o declaraţie scrisă în care va menţiona că este pregătit să-şi preia din nou atribuţiile.

Secţiunea 4 din acelaşi amendament constituţional oferă posibilitatea deposedării preşedintelui de prerogativele sale, cum ar fi de pildă cazul în care Cabinetul său ar aprecia că el nu mai are capacitatea să şi le exercite, dar o asemenea situaţie nu a fost niciodată invocată.

Pentru Secţiunea 3 există însă precedente. Astfel, pe 13 iulie 1985, preşedintele Ronald Reagan a optat pentru extirparea chirurgicală a unei leziuni precanceroase descoperite în timpul unei colonoscopii. El a semnat o scrisoare în care, deşi nu invoca explicit Secţiunea 3, nota că are în vedere dispoziţiile acesteia. Vicepreşedintele George H.W. Bush a devenit atunci preşedinte în exerciţiu timp de aproape opt ore, de la ora 11:28 la 19:22, când Reagan a semnat o altă scrisoare în care a precizat că-şi poate relua atribuţiile.

Pe 29 iunie 2002, preşedintele George W. Bush a invocat Secţiunea 3, înainte de a fi supus unei colonoscopii, transferându-şi temporar atribuţiile vicepreşedintelui Dick Cheney, care a fost preşedinte în exerciţiu între orele 07:09 şi 09:24.

Bush a invocat din nou Secţiunea 3 pe 21 iulie, înaintea unei alte colonoscopii, iar Cheney a fost preşedinte în exerciţiu între orele 07:16 şi 09:21.

Conform Secţiunii 4, vicepreşedintele şi o majoritate fie din rândul membrilor Cabinetului, fie dintr-un alt organism prevăzut de Congres prin lege, poate informa preşedinţii celor două camere ale Congresului că preşedintele ''se află în incapacitate de a-şi exercita atribuţiile şi îndatoririle funcţiei sale''.

Într-un asemenea caz, vicepreşedintele devine preşedinte în exerciţiu. Preşedintele îşi recapătă atribuţiile după ce îi informează pe aceiaşi preşedinţi ai Congresului ''că nu există nicio incapacitate''.

În situaţia în care oficialii Cabinetului sau un alt organism declară altceva, atunci Congresul trebuie să se reunească în termen de 48 de ore pentru a lua o decizie.

Dacă două treimi dintre membrii Camerei Reprezentanţilor şi ai Senatului votează în fiecare din aceste camere că preşedintele este în incapacitatea de a-şi exercita atribuţiile, vicepreşedintele rămâne preşedinte în exerciţiu până la următoarele alegeri prezidenţiale la termen, când este ales viitorul preşedinte. În caz contrar, preşedintele îşi recapătă prerogativele.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Un soldat rus, lovit de o grenadă în timp ce îşi făcea nevoile

3 Serviciu secret / Putin nu mai are viață lungă

4 VIDEO O filmare cu coloana oficială a lui Putin „alergând” spre Kremlin a stârnit controverse în Rusia

5 Vești bune din Ucraina! Ce secret dureros încearcă să ascundă Armata Rusiei