Cum ar putea Ucraina să recupereze Crimeea. Scenariile experților

Cum ar putea Ucraina să recupereze Crimeea. Scenariile experților

Recucerirea Crimeei este posibilă, dar nu va fi o treabă ușoară și s-ar putea să nu se întâmple atât de repede pe cât se speră.

Foto Shutterstock

”Crimea va fi eliberată. Nu mai există cale de întoarcere pentru noi", a declarat Tamila Tasheva, reprezentantul principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru peninsula de la Marea Neagră, la Kiev, la 25 aprilie, promovând un plan ucrainean de măsuri prioritare care trebuie adoptate într-o Crimee fără ocupație rusă, scrie newsweek.com.

Comentariile ei au fost făcute pe fondul anticipării tot mai mari în Ucraina și în întreaga lume a faptului că Zelenski își va respecta promisiunea făcută vara trecută și va anula anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, care durează de nouă ani.

Înainte de o contraofensivă așteptată din partea Ucrainei și la mai bine de 14 luni de când președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia pe scară largă a țării vecine, a avut loc o schimbare notabilă a tezei privind modul în care țara devastată de război poate recâștiga controlul asupra teritoriului anexat.

Tasheva a declarat în fața unui grup de experți că Zelenski a instruit deja oficialii cu privire la modul în care să acționeze "imediat după eliberarea Crimeei".

Rușii se pregătesc, de asemenea, pentru scenariul că Crimeea ar putea fi în curând pe frontul războiului. Așa a declarat pentru Newsweek colonelul în retragere al corpului de pușcași marini al SUA, Mark Cancian, consilier senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), care a subliniat fortificațiile extinse care au fost observate de-a lungul coastei peninsulei și a bazei navale rusești Sevastopol în ultimele săptămâni, în timp ce Rusia se pregătește pentru avansul ucrainean.

Recucerirea Crimeei este posibilă, dar nu va fi o treabă ușoară și s-ar putea să nu se întâmple atât de repede pe cât se speră, a declarat Cancian, care a apreciat că Ucraina va lansa probabil o serie de ofensive pe o perioadă mai lungă de timp pentru a-și recupera teritoriile ocupate - regiunile Donețk și Luhansk, Kherson, Zaporizhzhia și Crimeea.

"Nu va fi doar o singură ofensivă care îi va mătura pe ruși. Ei vor lansa această ofensivă, va dura o lună, apoi va culmina", a declarat Cancian, folosind un termen militar care denumește punctul în care o unitate este prea epuizată pentru a-și continua înaintarea.

Și apoi va fi o fază de reconstrucție pentru a lansa următoarea defensivă, poate la sfârșitul verii. Veți vedea această dinamică jucându-se, un atac, câștigarea unui teritoriu, oprirea, reconstrucția, atacul din nou", a continuat el. "Este o dinamică pe care am văzut-o în Războiul Civil Spaniol, care a durat doi ani și jumătate, iar tabăra învingătoare a lansat o serie de ofensive, fiecare dintre ele luând mai mult teritoriu."

Generalul-locotenent în retragere al armatei Stephen Twitty, fost comandant adjunct al Comandamentului European al SUA și Distinguished Fellow la Center for European Policy Analysis (CEPA), a fost de acord, menționând că există aproximativ 620 de kilometri de spațiu de frontieră disputat între Rusia și Ucraina.

"Nu îi percep pe ucraineni încercând să atace pentru a lua toate cele 620 kilometri de spațiu de frontieră, de la Donbas, de la Kherson, până în Crimeea", a declarat Twitty pentru Newsweek. "Ceea ce văd este că ucrainenii iau porțiuni mici de teren, așa cum au făcut vara trecută... o serie de operațiuni ofensive în loc de o operațiune ofensivă uriașă, pe scară largă".

Rolul dronelor

Prima linie de atac a Ucrainei într-o încercare mai amplă de a elibera Crimeea va implica probabil utilizarea dronelor, a declarat pentru Newsweek Samuel Bendett, membru senior adjunct și consilier la Center for a New American Security.

"Dronele vor fi primul val de atac, iar rușii sunt foarte îngrijorați de acest lucru... ar fi un atac pe scară largă, iar rușii nu vor avea de ales decât să încerce să se apere împotriva acestor drone", a declarat Bendett.

Ucraina sondează de luni de zile apărarea aeriană rusă din Crimeea prin trimiterea de drone aeriene, a declarat Bendett, adăugând că Crimeea este "cu siguranță o prioritate pe agenda ucraineană".

Un nivel galben de amenințare teroristă a fost instituit în unele părți din Crimeea începând cu 11 aprilie 2022, la câteva săptămâni după ce Putin a început invazia pe scară largă a Ucrainei. Rapoartele privind exploziile din peninsulă sunt din ce în ce mai frecvente.

Pe 24 aprilie, Crimeea a fost zguduită de explozii. Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhayev, susținut de Moscova, a declarat pe canalul său Telegram că flota rusă din Marea Neagră a respins un atac cu două drone maritime. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru atacurile cu drone.

Cu câteva luni mai devreme, Serghei Aksionov, politicianul rus care ocupă funcția de șef al Crimeei anexate de Rusia din 2014, a declarat pentru agenția de știri de stat rusă Tass că dronele ucrainene reprezintă cea mai mare amenințare pentru peninsulă.

"Ucraina începe, de asemenea, să alimenteze drone militare cu rază de acțiune mai lungă, iar Rusia este îngrijorată", a continuat el.

Bendett a explicat că Rusia este îngrijorată că Ucraina va folosi o cantitate mare din aceste drone pentru a copleși apărarea aeriană rusă și pentru a-i forța pe ruși să își consume muniția pentru a încerca să le doboare, iar aceste atacuri cu drone care vor expune pozițiile rusești și vor fi urmate de atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune cu capacitatea Forțelor Aeriene.

Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, a declarat pentru Newsweek în februarie că actualul conflict este "un război al dronelor".

"Acestea sunt super arma aici", a spus el. Dronele, a adăugat Gerashchenko, costă "mult mai puțin" decât tancurile și permit Ucrainei să distrugă forțele rusești "la distanțe mari fără a intra în contact direct de luptă".

Asediu prelungit

Cancian a apreciat că va exista un "asediu extins" în încercarea ucraineană de a recuceri Crimeea.

"La preluarea Crimeei, m-aș gândi la aceasta ca la un asediu, nu ca la un atac", a spus el.

Ucraina va încerca să taie Crimeea, să distrugă podul strategic vital din strâmtoarea Kerch, care leagă Rusia de Crimeea, și "să o preseze în timp, făcând-o nesustenabilă".

"Va fi greu, dar este posibil", a spus Cancian. "Este mai posibil acum, pentru că armata ucraineană a câștigat mult echipament, experiență și pregătire. Așa că asta i-ar ajuta dacă ar vrea să recupereze Crimeea".

Împiedicarea reaprovizionării

Twitty a declarat că, la un moment dat, Ucraina va trebui să ia măsuri pentru a împiedica Rusia să se reaprovizioneze din Crimeea, "fie că este vorba de logistică sau de trupe".

"Crimeea ar putea intra inițial în calculele Ucrainei, sau ar putea încerca să atace mai întâi altundeva care este vulnerabil. Acest lucru ar putea, poate, să-i pună într-o poziție bună pentru a ataca Crimeea."

Cancian a reluat evaluarea lui Twitty, spunând că împiedicarea reaprovizionării rusești va fi esențială pentru eliberarea peninsulei.

"Se speră că, în cele din urmă, vor ajunge până la țărm și apoi îl vor asedia, vor dărâma podul, vor trage cu luneta în bărcile care ar urma să realimenteze Crimeea, vor ataca instalațiile militare timp de săptămâni sau luni înainte de a încerca un atac terestru", a spus Cancian.

Pentru a menține Crimeea, Ucraina va trebui să trimită trupe pe teren în întreaga peninsulă, a spus Twitty.

"Nu o poți ține decât dacă ești capabil să pui trupe pe teren, iar dacă nu poți ține acel teren, atunci nu vei putea să o păstrezi", a spus el.

Acesta este motivul pentru care fostul comandant adjunct al Comandamentului European al SUA consideră că Ucraina nu ar trebui să facă din recucerirea Crimeei prima etapă a viitoarei sale ofensive.

"Dacă ar încerca să atace mai întâi Crimeea, din punctul meu de vedere, ei nu au capacitatea de foc cu rază lungă de acțiune pentru a izola Crimeea, iar capacitatea lor navală nu este construită pentru a proteja Crimeea. De aceea, pledez pentru efectuarea de operațiuni ofensive succesive până când vor fi create condițiile, astfel încât să puteți pune totul în Crimeea pentru a-i distruge pe ruși și pentru a izola și cuceri peninsula", a adăugat Twitty.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak este încrezător că trupele țării sale vor fi în Crimeea în doar cinci luni.

"Cu siguranță, într-un timp foarte scurt, din punct de vedere istoric este foarte puțin, șase luni, sau cinci, sau șapte luni, vom fi în Crimeea", a declarat el într-un interviu publicat pe 5 aprilie de Krym.realii, proiectul din Crimeea al serviciului ucrainean al Radio Liberty.

"Poate că acest lucru este prea optimist, dar este un optimism care este verificat matematic. Repet încă o dată, Rusia nu are suficiente resurse pentru a stăpâni situația. Logica războiului este absolut evidentă... și cu siguranță vom putea vorbi despre viitorul absolut eficient al Crimeii."

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina