Cum arată calculele. O prezență mare la vot îngroapă PSD

Cum arată calculele. O prezență mare la vot îngroapă PSD

PSD se bazeaza pe un nucleu dur de votanti disciplinati si aproape imposibil de influentat cu argumente politice, economice sau de alta natura, insa puterea acestui partid scade pe masura ce creste numarul alegatorilor care merg la vot.

Jocul cifrelor este destul de simplu si ar putea mobiliza electoratul anti-PSD daca alegatorii ar intelege cat de important este sa se prezinte la urne si sa faca o alegere, indiferent ca vorbim despre europarlamentarele din 26 mai, despre prezidentialele de la sfarsitul anului sau despre alegerile locale si parlamentare de anul viitor.

Intrebat de  Ziare.com cat de mare este nucleul dur al PSD in acest moment, adica grupul alegatorilor care, din diverse motive, sunt hotarati sa puna stampila pe lista partidului condus de Liviu Dragnea, sociologul Barbu Mateescu a explicat mai intai ca "electoratul PSD este in genere disciplinat, dar aceasta disciplina, inalta la parlamentare, locale sau prezidentiale, scade drastic cu ocazia europarlamentarelor, gradul de mobilizare variind in mod colosal".

"La alegerile pentru Parlamentul European din anii trecuti, performanta PSD a oscilat considerabil. In mod cert, partidul nu se afla acum la cota din 2014 (2,09 milioane voturi si un scor de 38%), cand avea un presedinte popular, iar Opozitia era dezorganizata si in buna parte demobilizata.

Cel mai probabil, PSD este intre valorile din 2007 si 2009, adica are la dispozitie intre 1,18 si 1,50 milioane voturi (adica intre 23% si 31%) . Nu mi se pare intamplator ca aproximativ in acest palier se afla PSD conform mediei sondajelor de opinie disponibile public. O estimare precisa este greu de realizat, nefiind clar cati votanti traditionali ai PSD se vor indrepta spre Pro Romania in zilele si saptamanile urmatoare", a adaugat Barbu Mateescu.

Intrebat cum ar putea atrage in urmatoarele zile PSD de partea lui pe cei care sunt nehotarati, sociologul Barbu Mateescu ne-a raspuns: "Ce poate face PSD este sa mareasca intensitatea emotiei in randul straturilor electoratului PSD mai putin dispus sa se prezinte la vot cu ocazia europarlamentarelor".

"Luand cifrele de mai sus in calcul, PSD trage cu ochiul la cele 3,2 milioane voturi de la ultimele parlamentare", a apreciat acesta.

"Sa reluam estimarea de la punctul 1 si sa alegem valoarea de mijloc intre 1,18 si 1,5 milioane voturi, adica 1,34 milioane. La o prezenta ca la ultimele europarlamentare (32% si 5,56 milioane voturi valide), PSD ar obtine un scor de 24,1%. La o prezenta mai mica, scorul PSD aproape cert va fi mai inalt.

Dar, din nou, atentie la factorul Ponta, fostul prim-ministru rontaind tocmai electoratul PSD", ne-a mai explicat sociologul.

Pe de alta parte, invitat sa ne spuna in ce conditii de prezenta la vot exista riscul ca UDMR sa nu treaca pragul cerut de lege, de 5%, si astfel sa nu mai intre in Parlamentul European sau in Parlamentul de la Bucuresti, Barbu Mateescu ne-a explicat ca asa ceva este "improbabil, dar nu imposibil".

"Ca si in cazul PSD, gradul de mobilizare al electoratului UDMR a variat considerabil de-a lungul timpului. In medie si luand in calcul si candidatura lui Laszlo Tokes din 2007, UDMR obtine 414 mii voturi. Daca ar primi acum atatea voturi, ar rata pragul doar daca prezenta e cu 2,7 milioane (!) mai mare decat la ultimele europarlamentare - in mod cert ceva ce nu se va intampla.

Punand altfel problema, ajungem la o concluzie usor diferita: in cazul in care prezenta este la aceleasi cote ca la europarlamentarele precedente, din 2014, UDMR poate rata pragul acum daca pierde fiecare al cincilea vot primit atunci - ceea ce e improbabil, dar nu imposibil", a argumentat Barbu Mateescu.

Cateva calcule suplimentare

In Romania sunt aproximativ 18 milioane de alegatori, iar prezenta la alegerile europarlamentare a evoluat astfel:

2007 - 5,3 milioane
2009 - 5,03 milioane
2014 - 5,9 milioane

Daca estimam nucleul dur al PSD la circa 1,5 milioane de votanti disciplinati si, in plus, daca apreciem ca nehotaratii care se decid in ultima clipa sa vina la urne nu vor pune totusi stampila pe PSD, ci pe oricare alt contracandidat, putem sa observam cum scad procentele PSD pe masura ce creste prezenta la vot.

Prezenta / Procente PSD:

6 milioane de votanti - 25%
7 milioane de votanti - 21 %
8 milioane de votanti - 18 %


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa