Cum decongelezi corect peștele: greșeli de evitat. Care este cea mai sigură metodă, ce trebuie să faci când îl gătești

Cum decongelezi corect peștele: greșeli de evitat. Care este cea mai sigură metodă, ce trebuie să faci când îl gătești

Contrar credinței populare, peștele proaspăt nu este neapărat „mai proaspăt” decât peștele congelat. De fapt, pentru aromă și calitate optime, experții recomandă peștele congelat în detrimentul celui proaspăt.

Peștele, un aliment sănătos FOTO Shutterstock

Motivul? Potrivit SeaChoice , majoritatea peștelui este congelat imediat după ce este prins. Acest lucru nu numai că ajută la reținerea nutrienților, dar și distruge bacteriile dăunătoare. În schimb, peștele proaspăt parcurge un drum lung până ajunge în farfuria consumatorului. Poate dura cel puțin o săptămână această călătorie, de la mare la frigiderul supermarketului, apoi la tine acasă, timp în care calitatea peștelui se poate deteriora.

În Alaska, fructele de mare sunt recoltate în perioada de vârf și înghețate în câteva ore, spune John Burrows, directorul tehnic al fructelor de mare la Alaska Seafood Marketing Institute din Juneau. „Această schimbare rapidă asigură peștelui aceeași calitate pe care ar avea-o dacă ar fi mâncat pe doc, alături de pescar”, spune el. Procesul de congelare a peștelui asigură și un control strict al temperaturii, cel mai important factor pentru menținerea calității produsului.

Cât durează

Cel mai bun mod de a dezgheța peștele congelat este să îl lăsați în frigider peste noapte. Această metodă de dezghețare lentă vă va permite să controlați temperatura (care, din nou, este cheia calității).

  1. Așezați un grătar cu o tavă dedesubt, scoateți peștele din ambalajul în care a fost achiziționat și puneți-l deasupra suportului.
  2. Acoperiți peștele cu un singur strat de folie de plastic, asigurându-vă că l-ați etanșat.
  3. Apoi așezați-l la frigider pentru a se dezgheța. Acest lucru va dura între 10 și 36 de ore, în funcție de dimensiunea și grosimea bucăților de pește.

Dezghețarea rapidă

Dacă aveți puțin timp la dispoziție, puteți dezgheța rapid peștele în apă rece. Burrows prezintă tehnica:

  1. Scoateți peștele din ambalajul în care a fost achiziționat și puneți-l într-o pungă de plastic resigilabilă.
  2. Scufundați peștele într-un vas cu apă rece, înlocuind apa după cum este necesar până când peștele este dezghețat, aproximativ 10 minute.

Cât îl puteți păstra

"Odată ce peștele s-a dezghețat, cel mai bine este să-l pregătiți imediat. Dar dacă nu poți să-l gătești imediat, poți depozita peștele în frigider într-o pungă de plastic sau un recipient etanș, care îi va menține temperatura și integritatea", spune Burrows. Utilizați peștele în câteva zile și evitați să-l recongelați, deoarece acest lucru ar putea deteriora calitatea.

Măsuri de siguranță

"Deși procesul de congelare rapidă ucide microorganismele dăunătoare, merită totuși să luați măsuri de siguranță atunci când îl decongelați. Când pregătiți vasul pentru pește, păstrați-l separat de alte alimente, în special de cele care sunt gătite. Spălați-vă mâinile și ustensilele înainte și după manipularea peștelui. În plus, aruncați folia de plastic sau pungile în care a fost peștele.

Pe măsură ce peștele se dezgheță, verificați-i calitatea prin miros și atingere. Nu ar trebui să miroasă a „pește,” ci ca o briză curată a oceanului, spune Burrows. Pulpa trebuie să fie, de asemenea, fermă, umedă și aromată. Fiți atenți la orice modificări fizice sau de miros pe măsură ce se dezgheță", spune specialistul citat de yahoo.com

Cum să gătești peștele congelat

Dacă doriți să săriți peste procesul de decongelare, este, de asemenea, important să țineți cont de cîteva sfaturi. „De fapt, gătitul unui pește congelat este, adesea, mai ușor decât al celui proaspăt”, spune Burrows.

  1. Ungeți ambele părți ale unui file de pește congelat cu ulei, apoi puneți-l, neacoperit, într-o tigaie grea antiaderentă sau într-o tigaie grătar, la foc mediu-mare.
  2. Gătiți aproximativ trei minute, apoi întoarceți, asezonați și acoperiți.
  3. Reduceți focul la mediu și gătiți încă șase până la opt minute sau până când pulpa devine opacă.

"Folosind această tehnică, „ai putea avea o cină delicioasă și hrănitoare pe masă în mai puțin de 15 minute”, spune Burrows.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...