Cum justifică judecătorii valul de pensionări. Dezbaterea magistraților: „Nu dorm de câteva nopți”

Cum justifică judecătorii valul de pensionări. Dezbaterea magistraților: „Nu dorm de câteva nopți”

Secția de judecători a CSM a aprobat joi peste 50 de cereri de pensionare. Numărul mare al magistraților care au depus cereri vine pe fondul unor discuții din spațiul public cu privire la desființarea pensiilor speciale.

Judecătorii au spus că se simt respectați și prețuiți FOTO Facebook / CSM

Secția de judecători a CSM a avut pe ordinea de zi valul de cereri de pensionare ale magistraților și „măsurile urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situaţiei resurselor umane la nivelul instanţelor judecătoreşti şi a limitării grave a independenţei judecătorului şi a dreptului de acces la justiţie, determinate de promovarea în spaţiul public a unor demersuri care afectează, în substanţă, statutul judecătorului”.

În cadrul dezbaterii, cele două membre CSM, care au depus cereri de pensionare, Gabriela Băltag și Andreea Chiș, au motivat decizia invocând atenția din spațiul public asupra salariilor și pensiilor din domeniu, dar și faptul că nu pot dormi noaptea.

Peste 60 de cereri de pensionare au fost aprobate de membrii Secției.

Pensiile speciale ale magistraților, „un măr otrăvit” în spațiul public

Andrea Chiş a catalogat subiectul pensiilor speciale drept un „măr otrăvit”, care a şters încrederea oamenilor în sistemul de justiţie.

Am avut o foarte puţină gură de aer cândva în 2017 şi în 2018, când populaţia acestei ţări a ieşit pe stradă şi ne-a acordat încredere, dar a durat extrem de puţin, pentru că pe tapet au fost aduse imediat salariile şi pensiile noastre şi acest măr otrăvit a şters tot creditul de imagine pe care l-am obţinut în acel moment. A fost de ajuns din nou ca să nu ne mai simţim respectaţi şi preţuiţi”, a spus Andrea Chiş, potrivit Digi24 , argumentând că nu părăsește sistemul pentru că a auzit zvonuri, ci pentru a îndemna spre dialog.

Judecătoarea a mai precizat că, în opinia sa, momentul pensionării ar trebui să fie unul festiv şi nu unul de „oprobriu public”.

Eu îndemn celelalte puteri să ne aşezăm, aşa cum şi ele au promis, la masa dialogului şi să discutăm transparent şi predictibil statutul nostru. Acesta este sensul pentru care am făcut acest gest şi eu cred că acest moment al pensionării oricărui profesionist ar trebui să fie unul festiv. Nu văd de ce noi, judecătorii, nu putem să avem momentul nostru, cred că merităm lucrul acesta, nu merităm oprobriul public, merităm un moment de preţuire”, a afirmat Andrea Chiş.

„Anii din Consiliu m-au măcinat mai mult decât m-a măcinat cariera de judecător”

Judecătoarea Gabriela Băltag le-a spus colegilor anii petrecuți în cadrul CSM au fost mai grei decât întreaga sa carieră de judecător, explicând că nu poate să doarmă noaptea.

„Nu vreau să fiu nostalgică, dar nu e un moment foarte uşor. De câteva nopţi la rând mă gândesc, nu dorm, mă gândesc cum va fi această zi, pentru că nu este foarte uşor (...) Anii din Consiliu m-au măcinat mai mult decât m-a măcinat cariera de judecător. A fost mult mai greu să fiu în Consiliu, decât să fiu judecător de scaun. Mi-au lipsit foarte multe lucruri în anii ăştia. Dacă acum am nopţi nedormite din alte considerente legate de activitatea din Consiliu, înainte aveam probabil neliniştea legată de soluţii”, a spus Gabriela Băltag.

Judecătoarea a explicat totodată că a fost întrebată de foarte mulți colegi ce decizie să ia în privința pensionării, susținând că nu l-a influențat nici măcar pe soțul său.

Pensiile speciale ale magistraților, din nou în atenția publică

Valul de pensionări în rândul magistraților vine în contextul în care, în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

Pe 28 octombrie, Secția pentru judecători a CSM își exprima „consternarea” față de redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor, cu referire la pensiile de serviciu ale magistraților.

Premierul le-a dat asigurări magistraților că „partea de criteriu de vârstă, care a produs o anumită temere în sistem, este una care se produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”