Cum reducem stresul controlând undele cerebrale. Frecvența undelor Beta domină omenirea

Cum reducem stresul controlând undele cerebrale. Frecvența undelor Beta domină omenirea

Frecvențele cerebrale pe care oamenii le accesează de multe ori inconștient fac diferența dintre furie, panică, frustrare și stres și calm, liniște, gânduri pozitive și idei creatoare.

Controlând undele cerebrale, ne controlăm viața FOTO arhivă Adevărul

Viața este de multe ori solicitantă și agitată. De la an la an, nivelurile de stres cresc exponențial. Controlul undelor cerebrale ne poate ajuta să reducem nivelul de stres. Există o cale de a ajunge la sursa emoțiilor și gândurilor noastre: creierul. Îl putem controla, astfel încât să putem atinge starea mentală dorită: memorie, concentrare, somn bun, relaxare, bucurie, liniște interioară. Prin urmare, controlându-ne mintea, ne schimbăm sau consolidăm tiparele de unde cerebrale dorite.

„Undele cerebrale sunt impulsuri electrice pe care creierul le produce în urma activității neuronale. Când neuronii lucrează, se emite un câmp electric și unul magnetic și se crează astfel o frecvență specifică. Această frecvență a fost descoperită în 1920, iar patru ani mai târziu, Hans Berger a început să scrie pe larg despre aceasta”, explică psihologul Stelian Chivu.

Hans Berger este un psihiatru german cunoscut ca inventatorul electroencefalografiei, o metodă folosită pentru înregistrarea activității electrice a creierului. Frecvențele emise de creier în funcție de anumiți factori pot fi măsurate acum cu precizie, iar prin intermediul lor pot fi puse diagnostice exacte, în funcție de cât de agitate sau stresate, ori dimpotrivă, de cât de relaxate și liniștite sunt persoanele testate.

Au fost identificate astfel cinci frecvențe cerebrale . Primele sunt undele Delta (0-4 herți), urmează apoi undele Theta (4-7 herți), undele Alpha (8-14 herți), undele Beta (14-30 herți) și undele Gamma (30-100 herți).

„În prezent există foarte mult stres, agitație, frică și încordare. Undele cerebrale ale fiecăruia dintre noi încep să fie influențate de rezonanța Shumann, o frecvență măsurată între scoarța terestră și ionosferă. S-a constatat că rezonanța Shumann a început să fluctueze foarte mult, iar acest lucru influențează atât undele cerebrale, cât și ritmul cardiac”, spune psihologul Stelian Chivu.

Câmp general de furie, depresie și atacuri de panică

Majoritatea oamenilor trăiesc în prezent având o frecvență cerebrală corespunzătoare undelor Beta, care se ocupă în principal cu ceea ce specialiștii numesc starea de prezență, starea de veghe sau de trezire. Asta înseamnă lucrurile pe care le facem în mod obișnuit și care ne-au intrat practic în rutină. Este vorba de mâncat, mersul pe stradă și cu mașina și multe altele.

Undele Beta fac ca persoanele în cauză să se concentreze mai mult pe ceea ce se întâmplă în exterior, iar la rândul lor se împart în trei categorii. Primele sunt undele joase Beta, care sunt accesate atunci când citim o carte sau ne uităm la televizor. Urmează apoi undele medii Beta, care apar când analizăm o situație, când criticăm pe cineva sau suntem încordați ușor.

„Undele înalte Beta sunt manifestate în starea de „luptă sau fugi”. În această stare se simte furia, depresia, atacurile de panică, stresul atinge cote maxime, iar organismul produce mult cortizol și adrenalină. În prezent, sunt multe persoane cu aceste stări și astfel se formează un câmp general de unde înalte Beta”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Când rămânem o perioadă mai lungă de timp în această stare, mecanismul de supraviețuire al corpului se uzează mai repede și este afectat sistemul imunitar. Tocmai de aceea accesarea undelor înalte Beta este utilă doar când suntem în pericol.

Undele Alpha-soluția salvatoare

Jungla urbană în care mulți dintre noi trăiesc ne face să trăim perioade lungi de timp într-o stare prelungită de atenție și stres, iar asta duce la dezechilibre emoționale și mentale și finalmente la boală. „E ca atunci când urcăm la deal cu remorca plină și frâna de mână trasă”, exemplifică psihologul Stelian Chivu.

Și de parcă nu ar fi de ajuns, cei care accesează mult undele Beta, au probleme din ce în ce mai mari cu somnul, pentru că nu reușesc să își mai controleze gândurile, iar acestea rulează asemeni unor programe de calculator și după ce adorm. Apare anxietatea și depresia, iar finalmente atacurile de panică.

Soluția este să îmbinăm undele Theta cu undele Alpha atunci când avem nevoie, recomandă specialistul. Pentru început e necesar să învățăm cum să accesăm undele Alpha. „Când suntem în Alpha, capacitatea de vindecare a corpului fizic, mental și emoțional crește foarte mult. Așa apar ideile creatoare, printre altele”, explică psihologul Stelian Chivu.

Practic, undele Alpha crează legătura dintre mintea conștientă (unde Beta) și mintea subconștientă (unde Theta). Undele Theta se manifestă când stăm cu ochii închiși, când suntem relaxați și calmi și sunt principalul remediu împotriva stresului.

Echilibrarea emisferelor cerebrale

„În starea Alpha se învață mult mai rapid. Cine are probleme cu memoria de scurtă durată și intră în stare Alpha, va constata că aceasta se va îmbunătăți mult mai ușor. Această stare permite scoaterea mai ușoară a unui program de frică sau de panică și instalarea unui program de succes și de vindecare”, susține psihologul Stelian Chivu.

Meditațiile, rugăciunile, muzica binaurală și ieșirile în natură sunt modalități simple de a ne schimba undele cerebrale pentru a ne simți mai centrați și mai puțin stresați. În stare Alpha se elimină mai ușor și fobiile și fricile.

Când undele cerebrale ajung la 10 herți, cele două emisfere cerebrale se armonizează, iar mintea se pune în acord cu inima. În stare Alpha, numită și puntea între somn și veghe , apar stările de conștientizare interioară și se manifestă fluxul creator.

„Avem nevoie de toate undele cerebrale, însă depinde de fiecare în parte să știe să își conducă propria minte exact cum ai conduce o mașină pentru a avea parte de sănătate mentală, emoțională și fizică. Dacă vrem să fim sănătoși, e necesar să învățăm să accesăm cât mai rapid și mai ușor undele Alpha”, încheie psihologul Stelian Chivu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu