Cum să-l convingi pe Putin că va pierde războiul

Cum să-l convingi pe Putin că va pierde războiul

Două idei domină dezbaterea privind modul în care se poate pune capăt războiului din Ucraina: Occidentul ar trebui fie să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a face concesii Rusiei, fie să sprijine eforturile Ucrainei de a învinge pe câmpul de luptă.

Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg

Ambele abordări recunosc, pe bună dreptate, că negocierile vor rămâne zadarnice până când schimbarea circumstanțelor va forța una dintre părți să accepte termenii de pace pe care îi respinge astăzi. Cu toate acestea, niciuna dintre abordări nu este capabilă să pună capăt războiului, scrie Dan Altman, profesor asociat de științe politice în revista Foreign Affairs.

Chiar și în cel mai bun scenariu, în care o contraofensivă ucraineană ar elibera un teritoriu semnificativ, este probabil ca Rusia să continue războiul. Furnizarea unui sprijin suficient Ucrainei pentru a respinge ofensivele rusești este importantă, dar nu va pune capăt războiului.

Este nevoie de mai mult pentru a pune capăt războiului în termeni acceptați. Strategia occidentală nu ar trebui să se bazeze doar pe determinarea nevoii imediate de arme a Ucrainei.

„Dacă liderii ruși cred că vor câștiga în cele din urmă, vor continua să lupte. Schimbarea calculului pe termen lung al Moscovei este la fel de importantă ca și câștigarea bătăliilor de astăzi. Schimbarea acestor calcule necesită investiții suficient de mari în extinderea producției de arme și muniții pentru a convinge Moscova că Occidentul va depăși Rusia în producția de arme în următorii ani. Scopul este de a-i face pe liderii ruși să se teamă de un război prelungit. Această teamă este vitală pentru a-l evita", scrie politologul.

Schimbarea așteptărilor Moscovei

Cheia pentru a pune capăt războiului este de a schimba așteptările Moscovei cu privire la cum vor arăta eforturile sale militare peste trei, cinci și chiar opt ani. Influențarea percepțiilor care există în mintea liderilor ruși ar trebui să fie principalul obiectiv al strategiei occidentale. Deși nu există un panaceu care să schimbe imediat aceste așteptări, se pot face mai multe pentru a începe să submineze optimismul rusesc.

Elaborarea unei astfel de strategii necesită o înțelegere a motivelor pentru care liderii ruși continuă să spere la victorie în ciuda schimbărilor majore de pe câmpul de luptă în 2022 și 2023. Atâta timp cât ei cred că sprijinul occidental se va diminua în timp, este puțin probabil că vor renunța la ambițiile lor de a câștiga mai mult teritoriu ucrainean. Prin urmare, Occidentul trebuie să demonstreze că reziliența sa depășește așteptările rușilor.

Occidentul are toate motivele să spună că va sprijini Kievul atât timp cât va fi nevoie, indiferent dacă acest lucru este adevărat, iar liderii ruși știu acest lucru. Depășirea acestei probleme necesită transmiterea unor semnale destul de costisitoare, ceea ce numai un Occident hotărât poate face. Există trei abordări principale pentru a trimite astfel de semnale.

Angajamentele liderilor occidentali

În primul rând, liderii occidentali își pot consolida angajamentul față de Ucraina prin creșterea costurilor pe care le vor suporta în cazul înfrângerii Ucrainei, ceea ce le va spori motivația de a evita un astfel de rezultat. Principala modalitate de a face acest lucru este angajamentul public de a sprijini Ucraina, punând liderii într-o poziție incomodă și dăunând reputației naționale dacă Rusia câștigă războiul. În al doilea rând, liderii occidentali pot da dovadă de hotărâre continuând să furnizeze arme Ucrainei.

În al treilea rând, Occidentul ar trebui să plătească un avans pentru investițiile în producția de arme și muniții. O plată inițială pentru a sprijini Ucraina demonstrează disponibilitatea de a plăti costuri mai mari și face mai probabil ca Occidentul să sprijine Ucraina mai târziu, deoarece aceasta va deveni mai viabilă din punct de vedere economic atunci când noile fabrici vor fi operaționale. Deschiderea recentă a unei noi fabrici General Dynamics în Texas pentru a produce proiectile de 155 mm este un pas în direcția cea bună și un exemplu al tipului de politică care ar putea face o diferență reală dacă ar fi extinsă.

"În plus, declarații clare de susținere continuă a Ucrainei din partea liderilor republicani din Statele Unite ar fi extrem de valoroase", a spus analistul politic.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Răsturnare de situație în ultimul mare sondaj înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale 2024

2 VIDEO Pe asta cu Georgescu ați văzut-o? Ar putea explica multe...

3 Asta explică multe / Călin Georgescu ar fi fost „acoperit” al SIE

4 Cine este misteriosul miliardar american care ar fi aterizat ieri la București cu deja celebrul zbor direct din Florida

5 OFICIAL CCR a anulat alegerile prezidențiale