Cum va fi vremea în fiecare regiune din țară. Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni

Cum va fi vremea în fiecare regiune din țară. Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni

E vreme de primăvară, deși, calendaristic vorbind, suntem în toiul iernii, când, teoretic, ar trebui să avem zăpadă și îngheț. Ce va urma? ANM a publicat luni o estimare a evoluției valorilor termice pentru intervalul 2-15 ianuarie 2023.

FOTO Shutterstock

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate, potrivit ANM, temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Banat: mici variații

Valorile termice, cu mici variații de la o zi la alta, vor fi în scădere în prima săptămână de prognoză, până la medii ale maximelor de 4...6 grade și ale minimelor de 2...5 grade.

„Pe parcursul celei de a doua săptămână, temperatura aerului va oscila ușor și va atinge medii regionale ale maximelor de 4...7 grade și ale minimelor de -2...0 grade. Probabilitatea de precipitații va crește treptat începând cu data de 4 și se va menține ridicată pe tot parcursul intervalului”, explică Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pe pagina Meteo Romania .

Crișana: Din 4 ianuarie, probabilitatea de precipitații va fi ridicată

Tot în scădere, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, cu mici variații de la o zi la alta, vor fi vor fi și valorile termic din Crișana (mai accentuat spre sfârșitul acesteia, până la medii ale maximelor de 3...5 grade și ale minimelor de -3...-2 grade).

În a doua săptămână, temperatura aerului nu va avea variații semnificative, astfel se vor atinge medii regionale ale maximelor de 2...5 grade și ale minimelor de -4...-1 grad. Începând cu data de 4 a lunii ianuarie, probabilitatea de precipitații va fi ridicată.

Transilvania: Valori oscilante

Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, valorile termice vor oscila în Transilvania, iar spre finalul acesteia tendința va fi de scădere, spre medii ale maximelor în jurul a 2 grade și ale minimelor -4...-3 grade.

„În a doua săptămână, temperatura aerului nu va avea variații importante de la o zi la alta, astfel se vor atinge medii la nivel regional ale maximelor de 1...4 grade și ale minimelor de -6...-3 grade.Vor fi precipitații în 4 și 5, dar cu o probabilitate mai mare pentru apariția acestora începând cu data de 6 a lunii ianuarie”, arată ANM.

Maramureș: Valori termice în scădere

Valorile termice, cu mici variații de la o zi la alta, vor fi în scădere pe parcursul primei săptămâni de prognoză, mai semnificativ spre sfârșitul acesteia, până la medii ale maximelor de 2...4 grade și ale minimelor de -5...-3 grade. În a doua săptămână, temperatura aerului nu va avea variații semnificative, astfel se vor atinge medii regionale ale maximelor de 1...3 grade și ale minimelor de -5...-2 grade.

Începând cu data de 4 a lunii ianuarie, probabilitatea de precipitații va fi ridicată.

Moldova: Scădere a temperaturilor până la -1 grad, la sfârșitul săptămânii

Pentru prima săptămână de prognoză, valorile termice vor oscila în Moldova de la o zi la alta, iar spre sfârșitul acesteia tendința va fi de scădere semnificativă, spre medii ale maximelor de -1...1 grad și ale minimelor de -6...-4 grade.

„Pe parcursul celei de a doua săptămâni, temperatura aerului nu va avea variații importante de la o zi la alta, astfel se vor atinge medii la nivel regional ale maximelor de 1...4 grade și ale minimelor de -6...-3 grade.Începând cu data de 4 a lunii ianuarie, probabilitatea de precipitații va fi ridicată”, arată ANM.

Dobrogea: Variații de la o zi la alta

Nivelurile termice, cu mici variații de la o zi la alta, vor fi în scădere pe parcursul primei săptămâni de prognoză, mai accentuat spre sfârșitul acesteia, până la medii ale maximelor de 3...4 grade și ale minimelor de -1...0 grade.

Dacă ne referim la a doua săptămână, temperatura aerului nu va avea variații semnificative, astfel se vor atinge medii regionale ale maximelor de 4...7 grade și ale minimelor de -1...2 grade. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată începând cu data de 6 a lunii ianuarie.

Muntenia: Temperatura va scădea până la minime de -3.grade

Potrivit ANM, în prima săptămână de prognoză, valorile termice vor oscila de la o zi la alta, iar spre finalul acesteia, tendința va fi de scădere semnificativă, spre medii ale maximelor de 4...5 grade și ale minimelor de -2...-1 grad.

Pe parcursul celei de a doua săptămâni, temperatura aerului nu va avea variații importante de la o zi la alta, astfel se vor atinge medii la nivel regional ale maximelor de 4...7 grade și ale minimelor de -3...-1 grad”, mai arată Administrația Națională de Meteorologie.

Începând cu data de 6 a lunii ianuarie, probabilitatea de precipitații va fi ridicată.

Oltenia: Probabilitatea de precipitații va crește treptat începând cu data de 5 ianuarie

De-a lungul primei săptămâni de prognoză, valorile termice vor oscila, iar spre sfârșitul acesteia, tendința va fi de scădere accentuată, spre medii ale maximelor de 5...6 grade și ale minimelor de -2...-1 grad.

„În a doua săptămână, variațiile temperaturii aerului nu vor fi semnificative și se vor atinge medii regionale ale maximelor de 4...7 grade și ale minimelor de -2...0 grade. Probabilitatea de precipitații va crește treptat începând cu data de 5 și se va menține ridicată pe tot parcursul intervalului”, explică ANM.

Cum va fi vremea la munte

În zona montană, vremea se va răci treptat pe parcursul primei săptămâni, astfel încât la sfârșitul aceștia, când tendința procesului de răcire va fi de accentuare, se vor atinge medii ale temperaturilor maxime diurne de -3...-2 grade și ale celor nocturne de -8...-7 grade.

„În a doua săptămână de prognoză temperatura aerului va avea mici oscilații de la o zi la alta, astfel încât se vor înregistra, în medie, valori maxime de -5...-2 grade și minime de -9...-6 grade. Vor fi precipitații în 4 și 5, dar cu o probabilitate mai mare pentru apariția acestora începând cu data de 6 a lunii ianuarie”, se mai arată pe pagina meteo România.

Amintim că, un cunoscut climatolog atrăgea recent atenția că ninsorile de altădată vor deveni o amintire , pentru că ploile le vor lua locul în lunile de iarnă, cel puțin în decembrie, iar zăpada va fi prezentă doar pe crestele munților.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”