Curtea de Apel din Suedia a respins cererea lui Deripaska împotriva Muntenegrului

Curtea de Apel din Suedia a respins cererea lui Deripaska împotriva Muntenegrului

Omul de afaceri a fost obligat să ramburseze costurile judiciare în sumă de 628.456 euro și 86.075 dolari.

Oleg Deripaska. Foto: EPA-EFE

Curtea de Apel din Suedia a decis în favoarea Muntenegrului cu privire la cererea omului de afaceri rus Oleg Deripaska de a anula hotărârea arbitrală în cazul privatizării fabricii de aluminiu Kombinat Aluminijuma Podgorica (KAP) și a întreprinderii asociate de bauxită Niksic Bauxite Mine în 2005, a anunțat vineri Ministerul Economiei și Turismului din Muntenegru.

În decembrie 2016, Deripaska a intentat un proces împotriva Muntenegrului ca persoană fizică, acuzând autoritățile țării că i-au expropriat ilegal bunurile.

În octombrie 2017, Curtea Internațională de Arbitraj din Stockholm a respins cererea lui Deripaska împotriva guvernului muntenegrean de 600 de milioane de euro în compensație pentru investițiile pierdute în topitoria de aluminiu KAP.

În 2019, această instanță a respins din nou cererea omului de afaceri rus, recunoscând ca neaplicabil Muntenegrului acordul de protecție a investițiilor încheiat de guvernele Federației Ruse și Republicii Federale Iugoslavia (statul unit Serbia și Muntenegru până în 2003). În acest sens, instanța a refuzat să decidă în continuare cu privire la cererile legale ale lui Deripaska și i-a ordonat omului de afaceri să despăgubească Muntenegrul pentru cheltuielile judiciare în valoare de 1,6 milioane de euro.

Neasumându-și obligații în temeiul deciziei tribunalului, Oleg Deripaska a intentat la 15 ianuarie 2020 un proces la Curtea de Apel suedeză pentru modificarea hotărârii arbitrale pronunțate în 2016, cerând anularea acesteia. După ce a apreciat legalitatea deciziei, Curtea de Apel a acceptat argumentele țării noastre și s-a pronunțat în favoarea Muntenegrului”, a declarat Ministerul Economiei într-un comunicat. Se spune că verdictul a fost pronunțat pe 10 noiembrie. Instanța a ordonat lui Deripaska să ramburseze onorariile avocaților în sumă de 628.456 EUR și 86.075 USD.

Omul de afaceri a dobândit o participație de control în Kombinat Aluminijuma Podgorica și Niksic Bauxite Mine în 2005. Compania Central Europeană de Aluminiu (CEAC), deținută de Grupul En+ de la Deripaska, a fost înregistrată în Cipru pentru a gestiona aceste active, precum și o rafinărie de alumină din România. În timpul crizei financiare globale din 2008-2009, compania a fost în pragul falimentului din cauza scăderii prețurilor la aluminiu și a costului ridicat al producției sale la fabrică. În 2013, la inițiativa guvernului din Muntenegru, KAP a fost declarată falimentară, iar puțin mai târziu vândută cu 29 de milioane de euro, datoria KAP la acea vreme era estimată la aproximativ 350 de milioane de euro (aproximativ jumătate din datoria către CEAC și En + structuri).

CEAC a început să se judece cu Muntenegru în instanțele locale și internaționale. Potrivit CEAC, Muntenegru nu ar fi îndeplinit termenii acordului privind furnizarea de energie electrică către KAP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”