CUTREMUR! Reacție fără precedent a Departamentului de Stat al SUA în cazul OUG pe Codurile Penale! „România nu mai e o parte a soluției, ci o problemă!”

CUTREMUR! Reacție fără precedent a Departamentului de Stat al SUA în cazul OUG pe Codurile Penale! „România nu mai e o parte a soluției, ci o problemă!”

Risc Seismic

Reacție fără precedent a Departamentului de Stat al SUA în cazul OUG pe Codurile Penale! „România nu mai e o parte a soluției, ci o problemă!” SUA sustin in continuare lupta impotriva coruptiei din Romania si transmit mesaje ferme oficialitatilor de la Bucuresti sa nu se impotriveasca deciziei populare ca tara noastra sa fie parte componenta a civilizatiei si culturii occidentale, relatează  Ziare.com .

Matthew Boyse (foto) este noul asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA, responsabil cu afaceri europene. Acesta, aflat in prima lui vizita in Romania din aceasta pozitie, a avut intalniri cu oficialii de la Bucuresti.

"Ma aflu aici pentru a lucra in ce priveste relatia dintre SUA si Romania. Vreau sa duc mai departe munca facuta de predecesorul meu si vreau sa intensific dialogul cu Romania, mai ales acum, cand tara dumneavoastra a devenit o putere la Marea Neagra si are un rol mult mai important decat cel avut in urma cu doar doua luni", a declarat Matthew Boyse, marti, la o intalnire cu presa.

Noul asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA este inlocuitorul lui Brian Hoyt Yee, care a demisionat in ianuarie 2018.

Boyse a vizitat deja Bulgaria si va merge si in Cehia si Slovacia in zilele urmatoare.

Spre deosebire de declaratiile anterioare, diplomatii americani nu au mai facut referiri la Romania ca la un exemplu in ce priveste dezvoltarea statului de drept si nici remarci pozitive la eforturile autoritatilor romane de a limita coruptia.

Se observa o schimbare de ton care confirma si ea deteriorarea democratiei sub guvernarea PSD-ALDE.

Matthew Boyse: "Suntem atenti la tot ce se intampla!"

Boyse a precizat pentru reprezentantii mass-media cu care s-a intalnit azi ca a discutat cu autoritatile de la Bucuresti despre problemele legate de coruptie si despre statul de drept. "Aceste discutii au loc in mod frecvent si suntem atenti la tot ce se intampla si la evenimentele care au loc", a spus Boyse.

In ce priveste posibilitatea ca Guvernul Romaniei sa emita o ordonanta de amnistie si gratiere, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA a spus ca "spera ca Romania sa ramana atasata de valorile Uniunii Europene si sa continue pe calea corecta".

De asemenea, diplomatul american a subliniat ca e "ingrijorat" de incercarile repetate ale majoritatii parlamentare de a modifica sistemul de justitie din Romania in interesul celor aflati la putere.

"Preocuparea", sentimentul care caracterizeaza diplomatia SUA in ce priveste situatia din Romania

Semnalul transmis de Matthew Boyse oficialilor de la Bucuresti nu este unul de sustinere entuziasta, ci, mai degraba, unul de preocupare fata de posibilitatea ca Guvernul Romaniei sa faca pasi care sa indeparteze tara noastra de principiile si valorile statelor occidentale.

In contextul tensiunilor militare din Marea Azov dintre Ucraina si Rusia, rolul strategic al Romaniei a capatat noi dimensiuni in ce priveste securitatea din zona Marii Negre.

Preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie, in plina criza generata de Brexit si in plina campanie electorala pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc in mai 2019, reprezinta o provocare pentru Guvernul Romaniei.

Matthew Boyse a declarat ca nu va fi "o presedintie usoara" pentru tara noastra.

Dupa o perioada de doi ani de indecizie in ce priveste problemele Europei de Est, atat cele referitoare la starea democratiei, cat si cele generate de presiunea exercitata de Rusia, diplomatia americana da semne ca si-a intors din nou privirea catre aceasta zona, ingrijorata de o posibila explozie de crize politice si militare care pot pune in pericol stabilitatea Europei. 
 
 


Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa