Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Cuvântul Brexit a intrat în dicționarul Oxford

Intrat deja în posteritate în urma referendumului istoric de la 23 iunie din Marea Britanie, cuvântul Brexit a fost introdus în Oxford English Dictionary (OEd), fiind considerat un termen de referință pentru evoluția limbii engleze, relatează AFP.

Sursa foto: oxfordtimes.co.uk

Dicționarul definește Brexit drept ''retragerea (propusă a) Marii Britanii din Uniunea Europeană și procesul politic care îi este asociat''.

Potrivit Oxford English Dictionary, etimologia acestui cuvânt unifică printr-o contracție cele două cuvinte British și Exit, amintind de apariția în februarie 2012 a neologismului Grexit, inventat de doi economiști de la un concern american financiar pentru definirea riscului de excludere a Greciei din zona Euro.

Termenul Brexit apare într-un articol publicat online de Peter Wilding, actualul președinte al British Influence, centru de analiză și reflecție pro-UE.

OED subliniază că acest termen este folosit pentru a defini divorțul Marii Britanii de Uniunea Europeană, același lucru fiind valabil și pentru referendumul din 23 iunie, la care 52% dintre britanici au votat pentru a părăsi Uniunea Europeană.

Printre utilizatorii marcanți ai acestui cuvânt, dicționarul evocă fraza devenită celebră a șefei conservatoare a cabinetului Marii Britanii Theresa May, care a spus ''Brexit înseamnă Brexit''.

Oxford English Dictionary subliniază că adăugarea unui cuvânt, chiar la scurt timp de la apariția sa, este foarte neobișnuită. Însă, indică cei de la OED, rapiditatea cu care s-a răspândit și cu care a fost adoptat a fost impresionantă.

Printre alte cuvinte introduse de dicționar în luna decembrie figurează YouTuber, apărut într-un articol al cotidianului New York Times în 2006, pe care OED îl definește drept un utilizator regulat al platformei online de videoclipuri YouTube, în mod special cineva care realizează sau care apare în videoclipuri.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 EXCLUSIV / Guvernul cade în două săptămâni! PUCI în PSD! 23 de parlamentari au constituit un grup „menit să salv…

2 Oreste îl face muci pe Năstase după ce pușcăriașul s-a băgat în seamă acuzându-l pe Iohannis de plagiat!

3 DEMISIE la Digi 24! Alice Iacobescu, cea mai acidă jurnalistă a postului, este în preaviz!

4 Mafia PSD! Vă întrebați de ce se moare în spitale? Citiți pe ce sunt cheltuiți banii și-n buzunarele cui ajung…

5 Numai citind astfel de lucruri îți dai seama ce hoți au guvernat țara! Dacă nu intram în UE și NATO, Rusia scr…

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate