Dacă extratereștrii ne contactază, nu trebuie să ne așteptăm la un happy-end, avertizează Ridley Scott

Dacă extratereștrii ne contactază, nu trebuie să ne așteptăm la un happy-end, avertizează Ridley Scott

Celebrul regizor Ridley Scott, care își va lansa la 19 mai noul film SF-horror "Alien: Covenant" (continuarea lui "Prometheus" și a seriei "Alien"), a susținut într-un interviu recent că perspectiva ca omenirea să fie amenințată de o specie extraterestră agresivă nu este chiar atât de improbabilă, conflictul dintre oameni și extratereștri putând să devină realitate, pentru că în Univers există probabil sute de specii extraterestre inteligente și avansate tehnologic, iar dacă va exista contact cu o astfel de specie, pământenii trebuie să se pregătească de ce este mai rău, conform unui material publicat de Live Science.

Într-un interviu acordat Agenției France Presse (AFP), Scott a vorbit despre credința sa că există "niște ființe superioare" în Univers, în contextul apropiatei lansări a ultimului său film, "Alien: Covenant". Ca și astrofizicianul britanic Stephen Hawking, celebrul regizor este de părere că dacă există o specie extraterestră suficient de dezvoltată tehnologic pentru ca navele sale intergalactice să ajungă până la Pământ, atunci cel mai probabil omenirea va fi amenințată pentru că aceste ființe vor fi ostile. Iar spre deosebire de scenariile multor filme SF despre contactul cu extratereștrii, dacă va escalada un conflict între cele două specii, pământenii vor fi aproape sigur cei care vor pierde.

"Dacă vom fi atât de proști încât să-i provocăm, ne vor anihila în trei secunde", a declarat Scott pentru AFP.

În interviu regizorul a explicat că există estimări ale experților care vorbesc despre posibilitatea existenței "a 100 — 200 de entități" pe alte planete care ar fi putut urma un model evolutiv similar cu cel pământean. Iar dacă reprezentanții unei astfel de civilizații ajung la noi primii (înainte să ajungem noi la ei) atunci "ar fi mai bine să fugim din calea lor și să ne ascundem".

Posibilitatea existenței unor ființe inteligente pe alte planete intrigă, fascinează și atrage în egală măsură, fiind unul dintre punctele de atracție ale genului Science&Fiction. Ridley Scott și-a adus propria contribuție la acest gen, în special prin seria cinematografică "Alien", în care este prezentat contactul dintre oameni și o specie extraterestră de pradă, cu o capacitate adaptativă remarcabilă și cu o mare flexibilitate morfologică. Așa-numiții "xenomorfi" se înmulțesc rapid și sunt extrem de eficienți în a-i elimina pe oameni, fie pur și simplu dezmembrându-i pe cei care le apar în cale, fie folosindu-i ca gazde în interiorul cărora își depun progeniturile.

Seth Shostak, unul dintre cercetătorii care lucrează în cadrul Institutului SETI, al cărui obiectiv este tocmai căutarea și interceptarea comunicațiilor radio emise de eventuale civilizații extraterestre, nu este de acord cu poziția maestrului genului SciFi-Horror, și a precizat pentru Live Science că estimarea privind existența unui număr de 100 — 200 de specii extraterestre inteligente este complet nesustenabilă.

"Pur și simplu nu dispunem de niciun fel de date certe care să ne ofere posibilitatea de a estima numărul real de civilizații extraterestre din Univers", a subliniat el. De altfel, adaugă el, dacă luăm în considerare doar cât de multe exoplanete și galaxii am descoperit până în prezent, numărul speciilor extraterestre inteligente ar putea fi semnificativ mai mare de 200. "Dacă ne gândim că doar în galaxia noastră sunt aproximativ 1 trilion de planete, iar în Univers sunt aproximativ 2 trilioane de galaxii, atunci ajungem la ... ei bine ajungem la incredibil de multe planete în Univers", a susținut Shostak.

Pentru a limita puțin domeniul de căutare, oamenii de știință au optat să se concentreze exclusiv asupra trilionului de planete din Calea Lactee. Desigur, doar o fracțiune dintre acestea ar fi capabile să susțină viața — probabil 1 din 10 — și doar poate 1 din 1.000 ar fi capabile să susțină evoluția vieții dincolo de stadiul de bacterii, conform cercetătorului. Astfel câmpul de căutare a fost "restrâns" la "doar" aproximativ 1 miliard de planete pe care ar putea să trăiască extratereștri inteligenți în galaxia noastră. În timp însă, viața pe unele dintre aceste planete a dispărut deja, fie din cauze naturale, cosmice sau pur și simplu o specie inteligentă de extratereștri nu a fost suficient de "inteligentă" pentru a nu se autodistruge. Astfel, poate că doar pe o planetă dintr-un milion pe care s-a dezvoltat viața inteligentă această viață a proliferat ajungând la stadiul în care să poată călători prin galaxie și să ne contacteze. "Așa ajungem la aproximativ 1.000 de planete pe care ar putea trăi extratereștri inteligenți și dezvoltați tehnologic doar în galaxia noastră", a adăugat el pentru Live Science.

Însă, dacă o planetă se află la mai mult de 70 de ani lumină distanță de Terra, înseamnă că nu a primit încă niciun semnal radio dinspre noi. Locuitorii unei astfel de planete, indiferent de cât de evoluați tehnologic ar fi, nu știu încă de existența noastră până nu vor recepționa semnalul primelor transmisii radio/tv făcute de noi. Chiar dacă ei au observat de la distanță Terra și știu că avem o atmosferă bogată în oxigen, capabilă să susțină viața, este destul de improbabil că ar alege să-și cheltuiască resursele pentru a vizita o planetă pe care ar putea exista, din punctul lor de vedere, doar viață bacteriană.

De asemenea, nici varianta în care extratereștrii ne-ar invada sistemul solar doar pentru a ne fura resursele nu are prea multă susținere practică, conform cercetătorului de la Institutul SETI. Dacă o civilizație a ajuns atât de avansată încât și-a epuizat toate resursele naturale din propriul sistem solar, atunci probabil că au ajuns la un nivel de dezvoltare în care își poate genera singură orice resurse necesare, nefiind nevoie să le mai exploateze din mediul natural și mai mult, să traverseze vaste întinderi galactice (expediții care ar avea nevoie de un mare consum de resurse) pentru a exploata puținul găsit în alt colț al galaxiei.

"La fel de improbabil este să vină până la noi doar pentru că specia umană ar fi o modalitate interesantă de a-și diversifica dieta", a mai adăugat Shostak, mai în glumă mai în serios. "Pentru a face asta ar trebui să cunoască din ce este alcătuit corpul uman și dacă ar putea să-l metabolizeze, în condițiile în care chimia organismului lor ar putea fi foarte diferită de a noastră", a adăugat el.

Seth Shostak îi dă însă dreptate lui Ridley Scott într-o anumită privință: Dacă extratereștrii sunt capabili să construiască navete intergalactice care să-i aducă până în atmosfera Pământului, atunci cu siguranță dispun de o tehnologie cu mult superioară celei umane, iar dacă am vedea o astfel de navă apărând la orizont, ar trebui să facem ce a sugerat celebrul regizor — să fugim din calea lor și să ne ascundem.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”

5 VIDEO Noua realitate din Rusia...