Dacian Cioloș: Planul de acțiuni sectoriale va fi depus la Parlament împreună cu bugetul pe 2016

Dacian Cioloș: Planul de acțiuni sectoriale va fi depus la Parlament împreună cu bugetul pe 2016

Planul de acțiuni sectoriale va fi finalizat și depus la Parlament împreună cu bugetul pe anul 2016, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloș sâmbătă, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

"Astăzi, în prima parte a întâlnirii, am discutat despre planul de acțiuni sectoriale pe care am promis că îl vom elabora la discuțiile pe care le-am avut în Parlament în perioada audierilor și apoi a votului din plen. Acest plan de acțiuni sectoriale pe fiecare domeniu în parte ar urma să fie finalizat și depus la Parlament odată cu bugetul. Sigur, nu va fi depus ca un act normativ, ci va însoți bugetul, pentru că acest plan de acțiuni sectoriale va fi legat în mare parte și de buget. E ceea ce ne propunem noi să facem în anul care vine pe fiecare domeniu în parte. Am solicitat fiecărui ministru să identifice ceea ce e obligatoriu să fie făcut în perioada următoare, pentru că avem anumite angajamente, anumite obligații legislative de implementat sau anumite condiționalități în unele sectoare, condiționalități legate și de fondurile europene", a spus Cioloș.

El a afirmat că a doua categorie de decizii discutate sâmbătă la întâlnirea informală s-a referit la proiectele începute.

"Apoi o a doua categorie de decizii — ce anume continuăm din proiectele începute acolo unde există legislație adoptată sau sunt proiecte care au fost finalizate și ar urma acum să fie implementate, să vedem ce anume ne putem asuma și în al treilea rând ce proiecte noi aplicăm, care decurg din programul de guvernare pe care ni l-am propus pentru anul care vine", a precizat premierul.

Potrivit șefului Guvernului, în partea a doua a întâlnirii informale au fost abordate teme prioritare pentru anul viitor — dezvoltarea economică, reforma administrației și România în Uniunea Europeană.

"Apoi, în partea a doua, am discutat despre trei teme prioritare de lucru pe care ni le propunem pentru anul care vine. Trei teme de orientare, să spun, care sunt multisectoriale, pe trei domenii mari și aici am sugerat membrilor Guvernului să lucrăm, pe de o parte, pe o temă privind dezvoltarea economică, pe o a doua temă privind reforma administrației, prin creșterea performanței, a transparenței și, în consecință, o depolitizare și o profesionalizare a administrației, dar o depolitizare în urma acestei reforme și a acestei profesionalizări. O a treia temă — România în UE, ce așteptăm noi ca stat membru UE și ce aducem noi UE, mai ales în acest context în care vedeți că sunt din ce în ce mai mult discuții legate chiar de evoluția organizării UE și cu atât mai mult cu cât România în al doilea semestru din anul 2019 va asigura președinția Consiliului UE", a explicat premierul.

Dacian Cioloș a precizat că pe cele trei teme urmează să fie constituite grupuri de lucru conduse de un membru al Guvernului, urmând să se discute cu diferiți actori care au "ceva de spus" în aceste domenii. El a anunțat că responsabilul grupului pe dezvoltare economică va fi vicepremierul Costin Borc.

Prim-ministrul a precizat totodată că a convenit cu miniștri de resort să existe un plan de acțiune detaliat pe probleme de securitate națională și siguranța cetățenilor.

"Vreau să vă mai spun că, în contextul situației actuale, am convenit cu miniștrii de resort să existe un plan de acțiune detaliat și pe chestiuni legate de securitate și siguranța cetățenilor și vreau să precizez clar: nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România în momentul de față, dar e bine să fim pregătiți și, în urma discuțiilor care au avut loc zilele trecute la Consiliul Justiție și Afaceri Interne și în contextul actual tensionat, e bine să fim pregătiți", a subliniat șeful Guvernului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”