Dăianu susţine spargerea băncilor care au atât activităţi clasice de creditare, cât şi de investiţii pe pieţele financiare

Dăianu susţine spargerea băncilor care au atât activităţi clasice de creditare, cât şi de investiţii pe pieţele financiare

"Ce fac băncile acum este o problemă pentru că două treimi din veniturile lor vin din trading. S-a denaturat activitatea iniţială şi raţională a băncilor, acum băncile universale fac de toate. Eu cred că trebuie revenit la Glass-Steagal Act", a apreciat Dăianu, care a menţionat că vorbeşte în nume propriu.

Glass-Steagal Act a fost o lege din SUA care obligă la separarea totală a băncilor de investiţii de cele comerciale. Legea în cauză a fost abrogată în 1999, iar de atunci o serie de bănci de investiţii au fuzionat sau au fost cumpărate de altele clasice. Astfel de bănci, precum Citigroup, au avut ulterior nevoie de mai multe injecţii de bani pentru a fi salvate de la faliment. Abrogarea acestei legi a fost de mai multe ori dată drept una din cauzele care au dus la criză financiară internaţională din 2007-2008.

"Avem nevoie de un banking mult mai simplu. Finalmente, atentăm la funcţionarea democratică a unei societăţi", a spus Dăianu referindu-se la faptul că sistemul financiar este supradimensionat şi pune riscuri sistemice asupra economiilor naţionale.

Oficialul a menţionat că deja Marea Britanie merge spre această cale deoarece băncile sale au fost afectate puternic de criză financiară, chiar dacă nu au fost "pe butuci", aşa cum au fost cele din Irlanda.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

3 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia