Boardul FMI a aprobat evaluările acordului cu România

Boardul FMI a aprobat evaluările acordului cu România

Board-ul FMI a avizat de asemenea derogarea de la criteriul de performanţă referitor la soldul general al bugetului consolidat, ratat cu o diferenţă micã, în mare parte ca urmare a unor cheltuieli mai mari cu cofinanţarea proiectelor UE.

Suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro, a anunţat FMI printr-un comunicat.

Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autorităţilor române pentru adăugarea unei evaluări în funcţie de situaţia la sfârşitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentară ar coincide cu consultarea periodică planificată (Articolul IV) şi cu rectificarea bugetară de la mijlocul anului.

„România face progrese solide în cadrul acordului stand by preventiv. Creşterea economică a atins um maxim postcriză în 2013, deficitul de cont curent a fost redus semnificativ, iar inflaţia a încetinit la minime istorice. Totuşi, economia şi sectorul financiar rămân vulnerabile la şocuri. Implementarea fermă a programului este esenţială pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi limitelor în privinţa politicilor în acest an electoral”, a declarat prim-adjunctul directorului general al FMI, David Lipton.

„Ţinta de deficit bugetar pentru 2014 presupune noi ajustări fiscale, în timp ce susţine o absorbţie mai bună de fonduri de la Uniunea Europeană. Îmbunătăţirea cheltuielilor cu investiţiile, colectarea mai bună a veniturilor şi implementarea unui sistem de control al cheltuielilor reprezintă priorităţi. Măsuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului sănătăţii şi pentru protejarea populaţiei vulnerabile de liberalizarea preţurilor la energie”, a adăugat reprezentantul FMI.

David Lipton a făcut referire şi sistemul bancar şi raportarea acestuia în ceea ce priveşte creditele neperformane. „Sistemul bancar rămâne bine capitalizat, dar autorităţile trebuie să accelereze restructurarea creditelor neperformante şi să monitorizeze cu atenţie riscurile generate de dezintermedierea financiară a grupurilor mamă. Autoritatea de supraveghere nebancară (ASF - n.r) trebuie reformată în linie cu cele mai bune practici internaţionale”, a precizat prim-adjunctul directorului general al FMI.

Echipele Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene s-au aflat la Bucureşti în perioada 21 ianuarie - 4 februarie pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a programului economic convenit anul trecut.

Instituţiile financiare internaţionale şi Guvernul mizează pe o creştere de 2,2-2,5% a Produsului Intern Brut în acest an, după un avans de 2,8% în 2013, datorat în principal producţiei industriale şi recoltei bogate.

Totodată, se estimează un deficitu bugetar de 2,2% din PIB în acest an, în termeni cash, plafon care include spaţiu pentru o cofinanţare mai mare a fondurilor UE şi pentru susţinerea investiţiilor generatoare de creştere.

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Basilica.ro i-a cenzurat aberațiile / PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanațiului, diatribă rusofilă la adresa „Vestului imperialist” în pastorala …