Borza: Băncile făceau presiune în vara anului trecut să iasă Hidroelectrica din insolvenţă, nu aveau garanţii pentru credite

Borza: Băncile făceau presiune în vara anului trecut să iasă Hidroelectrica din insolvenţă, nu aveau garanţii pentru credite

„Erau 12 bănci care aveau credite totale de 760 milioane de euro, nicio bancă nu avea vreo garanţie reală. Singura garanţie era cesiunea contractelor de energie cu «băieţii deştepţi»“, a afirmat Borza , care a redevenit administrator judiciar odată cu reintrarea în insolvenţă a producătorului de electricitate, în luna februarie.

El a mai precizat că la declanşarea insolvenţei, tot băncile acuzau statul că „a răspuns la o şmecherie (contractele bilaterale de energie-n.r.) cu o altă şmecherie“.

Totuşi, Borza afirmă că autorităţile nu aveau atunci alternativă, deoarece Hidroelectrica avea un deficit de contractare de 2 TWh şi cumpăra energia cu 300 de lei de pe PZU (Piaţa Zilei Următoare de pe bursa de specialitate OPCOM – n.r), pentru a vinde „băieţilor deştepţi“ cu 130 de lei/MWh şi populaţiei cu 70 de lei/MWh. Astfel, compania era în pericol să ajungă chiar în faliment, a spus Borza.

De asemenea, el a acuzat şi politicienii, care făceau presiuni ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă. El a precizat că Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în iunie 2012 şi deja în septembrie 2012 şi octombrie 2012 mai mulţi politicieni deja afirmau că societatea va ieşi din insolvenţă. „Erau politicieni care scoteau Hidroelectrica din insolvenţă din lună în lună“, a spus Borza. De asemenea, avocatul a mai precizat că judecătorul sindic a dispus ieşirea companiei din procedura de reorganizare judiciară.

El a fost acuzat de către sindicalişti că a greşit procedura şi a scos compania din insolvenţă pentru a încasa comisionul de succes de 2,2 milioane de euro . Borza a încasat acest comision, echivalentul a 0,27% din sumele recuperate pentru companie, în luna iunie 2013. Valoarea a fost votată de către creditori şi aprobată de către judecătorul sindic. Comisionul de succes încasat de Euro Insol era cu atât mai mare cu cât compania ieşea mai repede din procedura de reorganizare judiciară. Astfel, o amânare a ieşirii din insolvenţă ar fi presupus un comision mai mic.

În fine, Borza a mai declarat azi că sistemul dualist, în care conducerea este împărţită între un directorat şi un Consiliu de Supraveghere, nu va funcţiona pentru companiile de stat. „Sunt 12 oameni la butoane şi nimeni nu vrea să-şi asume nimic“, a profeţit el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Ce știe? / Surprinzătoarea declarație a lui Rareș Bogdan despre Cozmin Gușă și George Simion

3 În două sate din România prețurile caselor sunt mai mari decât în București sau Corbeanca

4 Scârbit, Andrei Caramitru reacționează la atacurile aberante ale useriștilor după ce a îndrăznit să-l critice pe „Mesia neprihănitul”

5 Milionar în criptomonede răpit în București