Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI: România a importat instabilitate din alte ţări. FMI crede că fondul comun de salvare a băncilor din UE e prea mic

Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI: România a importat instabilitate din alte ţări. FMI crede că fondul comun de salvare a băncilor din UE e prea mic

"O bancă slabă afectează imaginea datoriei publice. În anumite cazuri, precum Irlanda, băncile au cauzat probleme statului, în Grecia problemele statului au provocat probleme băncilor", a afirmat Tolosa la o conferinţă privind uniunea bancară din Uniunea Europeană.

El a mai adăugat că economia reală este interconectată cu binomul bănci - datorii suverane, pentru că statul trebuie să reducă cheltuielile şi să scadă deficitul. Tolosa a apreciat că uniunea bancară este una dintre soluţiile prin care se încearcă rezolvarea acestor probleme, căci un supraveghetor comun restrânge riscul ca interesele locale "să ţină în viaţă bănci-zombie".

El a lăudat România pentru situaţia sistemului bancar, dar a apreciat că ţară noastră a importat riscuri din cauza băncilor din alte state. "România a avut de suferit importând instabilitate din alte state", a declarat Rolosa.

Oficialul FMI s-a referit şi la mecanismul unic de rezoluţie, care defineşte cum trebuie închisă o banca cu probleme. "Autorităţile locale din ţări au tendinţa să ia decizii prea târziu. O instituţie centrală va atacă această problema", a spus el. Tolosa a mai precizat că unele bănci trebuie închise într-un singur sfârşit de săptămâna, precum Lehman Brothers, banca de investiţii a cărei cădere în 15 septembrie 2008 a dus la agravarea puternică a crizei financiare.

De asemenea, el a accentuat faptul că FMI consideră că fondul comun de salvare de băncilor, de 55 de miliarde de euro, este prea mic şi se constituie prea gradual.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

4 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?