Damascul anunţă moartea unui lider al grupării jihadiste Statul Islamic. Abu Salem al-Iraki s-a sinucis după ce a fost încercuit de forţe guvernamentale

Damascul anunţă moartea unui lider al grupării jihadiste Statul Islamic. Abu Salem al-Iraki s-a sinucis după ce a fost încercuit de forţe guvernamentale

Un lider al grupării jihadiste Statul Islamic (SI) s-a detonat după ce a fost încercuit de către forţe guvernamentale siriene, în sudul ţării, potrivit agenţiei siriene oficiale de presă Sana, care citează o sursă în domeniul securităţii, relatează AFP.

Potrivit Sana, ”forţele de securitate au efectuat o operaţiune specială” care a condus la ”moartea teroristului Abu Salem al-Iraki” în vestul regiunii Deraa.

El ”şi-a detonat centura de explozivi după ce a fost încercuit şi rănit prin împuşcare”.

Al-Iraki era liderul militar al organizaţiei extremiste în sudul Siriei, potrivit sursei în domeniul securităţii.

A participat la asasinate care au zguduit Siria

Observatorul Sirian al Drepturiulor Omului (SOHR), care dispune de o vastă reţea de surse în această ţară devastată de război, a confirmat miercuri moartea lui Al-Iraki.

Potrivit SOHR, liderul jihadist se ascundea în regiunea Deraa din 2018 şi a participat la asasinate şi la haosul care a zguduit sudul Siriei.

Provincia Deraa se află în mare parte sub controlul regimului lui Bashar al-Assad din 2018.

Grupări rebele deţin în continuare controlul câtorva sectoare, în cadrul unui armistiţiu mediat de Rusia, aliata regimului al-Assad.

Prezenţa SI în această provincie era limitată la un ”buzunar”, prin intermediul unei facţiuni extremiste care i-a jurat credinţă, după care a aceasta a fost înfrântă şi respinsă.

”Califatul” SI s-a prăbuşit în urma unor ofensive succesive, după o ascensiune fulgerătoare în 2014, în care SI a cucerit, teritorii vaste de o parte şi alta a frontierei dintre Irak şi Siria. El a fost înfrânt în 2017 în Irak şi în 2019 în Siria.

Însă gruparea extremistă sunnită, care se face vinovată de multiple atrocităţi, continuă să comită atacuri, prin celule adormite în ambele ţări.

Războiul din Siria, în care luptă mai mulţi protagonişti, s-a soldat, din 2011, cu aproximativ 500.000 de morţi.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Andrei Caramitru pune tunurile pe OMV: „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”

4 Nouriel Roubini / „Se profilează mama tuturor crizelor economice”

5 Generalul din fruntea Armatei Poloniei: „Ne-am luat valizele cu bani și mergem, la dracu în praznic, în jurul lumii și încercăm să cumpărăm”