Dan Turturică răspunde după ce numele său apare în dosarul lui Arsene

Dan Turturică răspunde după ce numele său apare în dosarul lui Arsene

In motivarea deciziei Tribunalului Bacau de respingere a arestarii preventive a lui Ionel Arsene se mentioneaza, citand un denunt al lui Gheorghe Stefan, ca acesta din urma i-ar fi dat lui Ionel Arsene 15.000 de euro pentru a-i fi inmanati redactorului sef al Romaniei Libere de la acea data, Dan Turturica, cu scopul de a publica articole denigratoare despre Culita Tarata. Dan Turturica respinge acuzatiile, afirmand ca este vorba de o "manipulare" si ca nu a luat niciodata bani de la vreun politician.

In motivarea deciziei Tribunalului Bacau se arata ca "din actul de sesizare rezulta ca in vara anului 2013, in restaurantul (...) din Bucuresti, S.G. (Gheorghe Stefan, in acea perioada primarul municipiului Piatra Neamt si presedinte PDL Neamt) i-a dat lui A.I. (Arsene Ionel, in acea perioada presedinte PSD Neamt si deputat din partea aceleiasi formatiuni politice) suma de 100.000 euro pentru ca acesta din urma sa-si exercite indirect influenta asupra lui H.G. (Horia Georgescu - n.r.), presedinte al Agentiei Nationale de Integritate, cu scopul de a-l declara incompatibil pe T.C. (Culita Tarata, in acea perioada presedintele Consiliului Judetean Neamt si presedintele UNPR Neamt)".

Potrivit sursei citate, Gheorghe Stefan a sustinut, in acelasi denunt, ca i-a dat 15.000 euro lui Ionel Arsene, in timp ce se aflau la un hotel din Bucuresti, banii urmand a fi remisi redactorului sef de la acea vreme al ziarului Romania Libera, in scopul publicarii unor articole denigratoare despre presedintele CJ Neamt (functia era ocupata de Culita Tarata - n.r.).

Dan Turturica, in prezente redactor sef al site-ului televiziunii Digi24.ro, se declara nevinovat, afirmand ca nu exclude nici varianta ca lui Gheorghe Stefan sa-i fi jucat "feste" memoria"

"Dar nu exclud nici ca mentionarea in denunt a "redactorului sef al cotidianului Romania Libera" sa fi fost deliberata, parte a unei campanii mai largi a mafiei politice transpartinice impotriva tuturor celor care sustin lupta anticoruptie", afirma Turturica, pe contul sau de Facebook.

Iata mai jos postarea sa:

„Am făcut ce am făcut și iar am ajuns subiect de presă. Pentru a treia oară în ultimul an.

Prima oară, când domnul Dragnea a declarat public că ”Turturică tot sună pe la ambasade ca să afle informatii despre sotul doamnei Sevil Shhaideh.” A doua oară pentru că același lider PSD a avut o nedumerire despre cum îmi permit o casă de sute de mii de euro.

Astăzi, subiectul este, după cum îl tratează Antena 3, că ”DNA lovește într-un jurnalist susținător al sistemului.”

Dezvăluirea se bazează pe două fraze din motivarea deciziei Tribunalului Bacău prin care Arsene a fost lăsat în libertate din care reiese că, în denunțul făcut la DNA, Gheorghe Ștefan a declarat că banii pe care Ionel Arsene i-ar fi cerut, cei 100.000 de euro care fac obiectul dosarului DNA„ ”au fost primiţi pentru a fi înmânaţi prin intermediari (consiliera sa personală şi redactorul şef al cotidianului România Liberă) lui HG,” dar și pentru publicarea ”unor articole denigratoare despre TC”.

Singura informație reală vehiculată în această campanie susținută de burtiere bombastice de tipul ”Șeful site-ului Digi24, implicat într-un dosar penal” este că, deși numele meu nu a fost menționat explicit, am fost, într-adevăr, între 2006 și 2014 redactorul șef al ”României libere”.
Atât. În rest, multă manipulare.

Ca și în toamnă, când am răspuns acuzațiilor privind proveniența banilor cu care eu și familia mea mi-am construit casa, o fac pentru toți cei care mă citesc și pentru care adevărul are cu adevărat valoare.

1. Nu am primit, niciodată, nicio sumă de bani de la Ionel Arsene sau de la vreun alt politician. Nici pentru a intermedia vreo acțiune a autorităților pentru sau împotriva cuiva și nici pentru a publica vreun articol.

2. Am publicat de-a lungul ultimilor 20 de ani, fie ca redactor-șef al „României libere”, fie al ”Evenimentului zilei”, mii de articole despre afacerile ilegale ale lui Gheorghe Ștefan, cât și despre cele ale lui Culiță Tărâță și ale altor mii de infractori dovediți sau scăpați din mâinile justiției. Niciodată nu am făcut-o decât pe baza argumentelor și probelor prezentate de autorii articolelor. De foarte multe ori, am fost editorul care a decis publicarea unor dezvăluiri în premieră despre oameni importanți ai momentului, pe care nimeni nu îndrăznea să-i atingă, pentru că dovezile prezentate de jurnaliștii care le documentaseră erau imbatabile.

3. Nu am nicio calitate în dosarul DNA în care este implicat Ionel Arsene și în niciun alt dosar. Nici măcar cea de martor.

4. Acest dosar a plecat de la denunțul lui Gheorghe Ștefan împotriva lui Ionel Arsene, din care reiese, dacă avem încredere în buna credință a denunțătorului, că acesta nu i-a returnat banii pe care îi dăduse pentru a-l ”executa„ pe Culiță Tărâță. De ce dorea ”Pinalti” să-i fie returnați banii? Pentru că, după cum spun procurorii, planul pentru care susține că plătise nu a fost îndeplinit. Așadar și dacă i s-a promis într-adevăr asta, ”cumpărarea de influență” pe care a finanțat-o nu s-a realizat. Iar acest lucru reiese clar, potrivit procurorilor, din interceptările convorbirilor dintre părțile implicate în dosar. Altfel, nu ar fi existat motive ca Gheorghe Ștefan să-i ceară lui Arsene banii înapoi și nici să i se promită lucruri în schimb. În afara celor două fraze din denunț, ”redactorul-șef al „României libere”” nu este menționat de nimeni, nicăieri. Și asta în condițiile în care vorbim de o lungă perioadă în care toate conversațiile celor implicați au fost monitorizate.

5. Nu exclud nici ca motivul pentru care Gheorghe Ștefan vorbește în denunțul său de ”redactorul şef al cotidianului România Liberă” să fie unul mult mai prozaic. Într-un denunț făcut la aproape cinci ani de la producerea faptelor, cum este cazul în acest dosar, după sute sau mii de alte aranjamente oculte, multe documentate deja de DNA, memoria poate juca feste, iar numele și evenimentele se pot amesteca.
Cu atât mai mult cu cât este vorba de reproducerea afirmațiilor unui alt personaj. Nu ar fi prima oară când se întâmplă astfel, iar asta s-a mai văzut cel puțin într-un alt dosar plecat de la un denunț al lui Gheorghe Ștefan, care s-a încheiat cu o achitare deoarece, în decursul procesului, Gheorghe Ștefan și ceilalți martori s-au contrazis flagrant.

6. Dar nu exclud nici ca menționarea în denunț a ”redactorului șef al cotidianului România Liberă” să fi fost deliberată, parte a unei campanii mai largi a mafiei politice transpartinice împotriva tuturor celor care susțin lupta anticorupție. Viteza cu care subiectul a fost umflat rapid, aproape concomitent, de B1 și de Antena 3, îmi întăresc această suspiciune.

7. Ce argument mai bun pot aduce cei condamnați pentru corupție pentru a-și susține teza că sunt victime ale ”sistemului” decât că toți cei care susțin activ o justiție independentă și lupta anticorupție sunt la rândul lor corupți? Până nu demult, țintele lor au fost procurorii, judecătorii și ofițerii de informații. De o vreme încoace, au intrat în colimator și cei care, deși nu sunt implicați direct în efortul justițiar, îl susțin. Ambasadori, directori de multinaționale, lideri ai societății civile și mai nou jurnaliști.

8. Vestea bună? Vor eșua. În final, manipularea nu va putea învinge adevărul.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”